Go to Top

Jubilejna nagrada – Kdaj jo je delodajalec dolžan izplačati?

Jubilejna nagrada ni zakonsko določena pravica vseh zaposlenih. Kateri delavci in kdaj so torej upravičeni do izplačila jubilejne nagrade? V naši pravni službi se pogosto srečujemo z vprašanji delavcev in delodajalcev glede obveznosti izplačila jubilejnih nagrad.

Pri tem opažamo, da je še vedno prisotno zmotno prepričanje, da je jubilejna nagrada pravica, ki pripada vsem delavcem, ki dosežejo določeno delovno dobo. Vendar pa temu žal ni tako.

Jubilejna nagrada in Zakon o delovnih razmerjih

Zakon o delovnih razmerjih, kot osrednji in temeljni zakonski predpis s področja delovnih razmerij, ne vsebuje določb o jubilejni nagradi.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Odgovor ali določenemu delavcu pripada jubilejna nagrada ali ne, je tako potrebno poiskati v področni kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, v morebitnih internih aktih delodajalca in pogodbi o zaposlitvi.

Delodajalci, potrebujete pomoč pri pripravi internih aktov za izplačilo jubilejne nagrade? Pokličite naše izkušene pravnike na 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected] in zahtevajte svojo ponudbo!

Kadar delodajalca glede izplačila jubilejne nagrade ne zavezuje nobena izmed veljavnih kolektivnih pogodb in tudi ni določena v internem aktu delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi, delavec ne more zahtevati izplačila.

Določbe kolektivnih pogodb

Posamezne kolektivne pogodbe različno urejajo pravico do jubilejne nagrade. Nekatere tako priznavajo pravico do jubilejne nagrade za skupno doseženo delovno dobo (npr. 10, 20 ali 30 let), medtem ko nekatere to pravico vežejo le na delovno dobo pri zadnjem (torej trenutnem) delodajalcu.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Obdavčitev jubilejne nagrade

Obdavčitev jubilejne nagrade je urejena v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Ta določa, da se jubilejna nagrada ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine:

–       460 eurov za 10 let delovne dobe,
–       689 eurov za 20 let delovne dobe,
–       919 eurov za 30 let delovne dobe,
–       919 eurov za 40 let delovne dobe.

Informativni izračun plače

Če je bila pri istem delojemalcu izplačana jubilejna nagrada za skupno delovno dobo, kasneje pa tudi nagrada za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu, bo kasneje izplačana jubilejna nagrada obdavčena.

Delodajalci, ste med zahtevami zakonov, pravilnikov in pogodb, ki bi jih morali poznati, upoštevati in realizirati, pogosto izgubljeni? Za vas organiziramo praktičen seminar Obveznosti delodajalcev od A do Ž, kjer boste izvedeli vse potrebne informacije.

pravninasvet_pravnosvetovanje

Kaj pa javni uslužbenci?

Za javne uslužbence velja nekoliko specifična ureditev. Pravica javnih uslužbencev do jubilejne nagrade je namreč določena v posebnem zakonu, in sicer Zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Ta vsem javnim uslužbencem priznava pravico do jubilejne nagrade. Pri tem pa se kot delovna doba šteje zgolj delovna doba, ki jo je zaposleni izpolnil pri delodajalcih v javnem sektorju. Nagrada je določena za 10, 20 in 30 let delovne dobe in se izplača ob izplačilu plače v naslednjem mesecu po izpolnitvi pogojev.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Kršitve delovnopravne zakonodaje so lahko resen problem
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja