Go to Top

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo za 2023?

Kilometrina 2023 –  koliko znaša za prevoz na delo in z dela in koliko za prevoz na službenem potovanju?

Koliko bo znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

Kilometrina 2023 – kaj določa uredba?

Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, se je spremenila lani. In sicer se je s 1. 7. 2022 povišala tako višina kilometrine za prevoz na delo kot za službena potovanja. Trenutno tako velja, da je kilometrina 2023 enaka kot kilometrina 2022. Kolikšna je torej (zaenkrat) kilometrina 2023?

Kakšno višino dnevnic si lahko obračunate v Sloveniji?

računovodsko svetovanje

Kakšno višino dnevnic si lahko obračunate za potovanje v tujino?

Kilometrina 2023 za prevoz na delo

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,21 evra za vsak polni kilometer razdalje. Gre za razdaljo med običajnim prebivališčem delavca in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu. To velja, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od običajnega bivališča delavca. Koliko znaša kilometrina 2023 za prevoz na delo, če zaposleni v eno smer prevozi 15 kilometrov? Vzemimo za primer, da ima mesec 22 delovnih dni. Ob tem poudarjamo, da ni nujno, da delodajalec izplača kilometrino v tej višini (0,21 evra/km). Višino zneska za povračilo stroškov prevoza namreč med drugim lahko določajo kolektivne pogodbe.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Primer – kilometrina 2023 za prevoz na delo in z dela

Višina kilometrine (za km) 0,21 evra
Ena smer 3,15 evra
Dve smeri (na dan) 6,30 evra
Skupna kilometrina 2023, če ima mesec 22 delovnih dni 138,60 evra*

* uredba določa, da če je mesečni znesek nižji od 140 evrov, se v davčno osnovo iz delovnega razmerja lahko ne všteva povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 140 evrov mesečno

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj pa prevoz na službenem potovanju?

Prevoz na službenem potovanju se zaposlenemu povrne, če uporablja svoje vozilo v poslovne namene. Kilometrina 2023 znaša 0,43 evra za vsak prevožen kilometer. Višina je enaka ne glede na to, ali gre za pot v tujini ali v Sloveniji. Koliko znaša kilometrina 2023, če se na službenem potovanju opravi 300 kilometrov?

Višina kilometrine (za km) 0,43 evra
Kilometrina za službeno potovanje (300 km) 129 evrov

Prispevki za s.p. 2023

Povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom in z računi. Iz potnega naloga mora biti razvidna tudi odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza. Mimogrede, kako izpolniti potne naloge se lahko naučite na našem seminarju Potni nalogi. Če pa imate davčne ali računovodske dileme pa se lahko z našimi strokovnjaki dogovorite za termin strokovnega plačljivega svetovanja! Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Kaj je enoosebni d.o.o.?

 

Tudi samostojni podjetniki  ali lastniki d.o.o. si obračunavajo kilometrino 2023 in dnevnice . Če ste se odločili odpreti s.p.   ali   d.o.o, se lahko naročite na podjetniško svetovanje ali pa termin za registracijo podjetja. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si .

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja