Go to Top

Energetski boni bodo znašali 150 evrov! Za koga?

Energetski boni za ranljive skupine

Energetski boni – vlada je sprejela predlog ukrepov zaradi visokih cen energentov. Energetski boni oz. solidarnostni dodatki bodo namenjeni ranljivim skupinam! Kdo vse spada v to kategorijo? Poleg tega bodo odjemalci tri mesece oproščeni tudi plačevanja omrežnine, nižje pa bodo tudi trošarine. Razmišljate, da bi ustanovili lastno podjetje? Storite to pri nas na Data točki! Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Informativni izračun plače

Komu bodo namenjeni energetski boni?

Kot že rečeno je vlada sprejela ukrepe, ki bodo omilili posledice ter vpliv visokih cen energentov. Eden izmed ukrepov so energetski boni oz. t.i. solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za namen odprave posledic višjih cen energentov. Ti bodo namenjeni tistim, ki so jih podražitve najbolj prizadele.

Upravičenci so “razdeljeni” v 6 skupin:

  • upokojenci, katerih prejemek je decembra 2021 znašal 1000 evrov ali manj;
  • upravičenci do nadomestila za invalidnost za mesec december 2021;
  • prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021;
  • upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda za mesec december 2021;
  • upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021;
  • rejniki, ki so imeli v decembru 2021 sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo.

Tisti, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino s štirimi ali več otroci (za leto 2021) bodo poleg 150 evrov, upravičeni še do dodatnega dodatka v višini 50 evrov.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

podjetniško svetovanje

Želite zaslužiti s hobijem? Prijavite se na naš brezplačen webinar!

Energetski boni v enkratnem znesku

Energetski boni oz. solidarnostni dodatek bodo upravičenci prejeli le enkrat. Izplačan bo najkasneje do 15. aprila 2022, sredstva pa se bodo zagotovila iz Sklada za podnebne spremembe. Po podatkih vlade bodo energetski boni oz. solidarnostni dodatki namenjeni za 710.000 upravičencev. Energetski boni oz. dodatki bodo državo stali 106 milijonov evrov.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih organiziramo na Dati!

Od februarja do aprila nižji zneski na položnicah!

Od 1.2. do 30.4.2022 bodo vsi odjemalci električne energije oproščeni plačevanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije. Kot že zapisano bodo vsi odjemalci oproščeni tudi plačevanja omrežnine. Vlada je izdala tudi uredbo, s katero bodo prav tako manjši zneski trošarine za električno energijo. Vsi ti ukrepi bi naj pomenili, da bodo zneski na položnicah za električno energijo nižji za med 30 do 35 %. Prav tako bodo nižje trošarine za goriva za prevoz ter ogrevanje.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja