Go to Top

Kdaj v pokoj  – upokojitev po nekonvencionalni poti

Kdaj v pokoj – katere možnosti so na voljo poleg dosežene starostne pokojnine?

Kdaj v pokoj je vprašanje, ki si ga vsak posameznik zastavi v zrelejših letih, ko ima za sabo že kar nekaj let delovnih izkušenj. Določeni pa si to vprašanje zastavijo že ob izbiri poklica, saj se za določene poklice šteje beneficirana delovna doba in gredo v pokoj lahko predčasno. Kdaj v pokoj, pa je odvisno tudi od tega koliko otrok imate. Preverite, v katerih primerih se lahko upokojite preden dopolnite 60 oz. 65 let. Kako pa poteka upokojevanje v letu 2021?

Izračunajte si plačo!

Kdaj v pokoj, če uveljavljate znižanje starostne meje?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Posameznik lahko zniža starostno mejo za upokojitev, če uveljavlja:

  • skrb za otroka (ki ima državljanstvo RS) v prvem letu otrokove starosti,
  • služenje vojaškega roka (velja le za moške, upošteva se 2/3 dejanskega trajanja),
  • zaposlitev pred dopolnjenim 18.letom starosti,
  • delo v poklicu, kjer velja štetje zavarovalne dobe s povečanjem (beneficirani poklici).

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Kdaj v pokoj v primeru velike družine?

Pogovorno je marsikdo od nas že slišal za možnost, da se mati večjega števila otrok lahko avtomatično upokoji. To sicer v Sloveniji ne velja, res pa je, da materi, ki ima 4 otroke ali več pripada pravica do plačila prispevkov, če se odloči zapustiti trg dela zaradi nege in varstva otrok. Država plača prispevke do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka. Na tej podlagi se lahko mati upokoji prej, če uveljavlja skrb za vsakega otroka, na podlagi plačanih prispevkov pa doseže zavarovalno dobo, kot če bi delala.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kdaj v pokoj, če vam pripada poklicna pokojnina?

Beneficirana delovna doba velja za poklice v rudarstvu, železarstvu, ladjedelništvu, kemični in farmacevtski industriji. Beneficirana delovna doba velja tudi za pilote, stevardese, kontrolorje letenja, voznike avtobusov, strojevodje. V to skupino pa spadajo tudi operni pevci in baletniki. Izraz beneficirana delovna doba pa je pred dvajsetimi leti zamenjal institut vključitve v poklicno zavarovanje, ki ga upravlja Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.d..

podjetniško svetovanje

V poklicno zavarovanje se pod pogoji ZPIZ-2 vključijo zavarovanci, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela, in zavarovanci, ki opravljajo dela, ki jih po določeni starosti ni moč uspešno poklicno opravljati (kot npr. vojaki, policisti itd.).

Za vojaka, poklicnega pilota in padalskega inštruktorja velja, da se pokojninska doba šteje v razmerju (12/18). To pomeni, da se bo delavec lahko upokojil že pri starosti 50 let (če bo njegova pokojninska doba skupno znašala 42 let in 6 mesecev in če sredstva, zbrana na vašem osebnem računu, zadoščajo za izplačevanje poklicne pokojnine). Tak posameznik bo prejemal poklicno pokojnino, dokler ne izpolni pogojev za starostno pokojnino.

Informativni izračun dohodnine

Kdaj v pokoj, če se vam prizna prišteta doba?

Posameznikom, ki so vključeni v delovni proces in imajo najmanj 70% telesno okvaro ali status vojaškega invalida, civilnega invalida vojne, so slepi, gluhi, oboleli za distrofijo in sorodnimi mišičnimi in nevromišičnimi boleznimi in paraplegijo, cerebralno in otroško paralizo, multiplo sklerozo, obolelost za rakom do 15. leta starosti se na vsako obdobje zavarovanja za pokojnino prišteje ena četrtina dobe, za katero so plačani prispevki.

Takšen posameznik bo zavarovalno dobo 40 let dosegel v 32 letih in se tako upokojil 8 let prej.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kdaj v pokoj, da bom upravičen do zagotovljene pokojnine?

Zagotovljena pokojnina vam po ZPIZ-2 pripada le ob izpolnitvi 40 let pokojninske dobe brez dokupa in starosti 60 let (ali manj, če za vas velja znižanje starostne meje).

 

 

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja