Go to Top

Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Dnevnice 2023 so z začetkom leta doživele nekatere spremembe. Kaj sploh je dnevnica? Za koliko se je povišal znesek za dnevnice 2023 v Sloveniji?

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj sploh je dnevnica?

Dnevnica je povprečni strošek, ki bi ga naj zaposleni imel s prehrano na službeni poti. V splošnem ločimo dnevnice za Slovenijo ter dnevnice za tujino. Za službena potovanja v Slovenijo poznamo tri vrste dnevnic. Med seboj se razlikujejo glede na trajanje potovanja:

  • Polna dnevnica (če službeno potovanje traja več kot 12 ur);
  • Polovična dnevnica (če službeno potovanje traja od 8 do 12 ur);
  • Znižana dnevnica (če službeno potovanje traja od 6 do 8 ur).

Regres 2023 – koliko znaša minimalni regres, do kdaj se izplača?

Dnevnice za tujino oz. višina dnevnic za tujino je odvisna od trajanja službene poti in števila brezplačnih obrokov prehrane. Za potovanje, ki traja nad 6 do 8 ur pripada 25 % dnevnice. Za potovanje nad 8 do 14 ur pripada 75 % dnevnice, za potovanje nad 14 do 24 ur pa pripada cela dnevnice. Se pa lahko zagotovljeni brezplačni zajtrk, kosilo ali večerjo odšteje v določenem odstotku.

Višine dnevnice 2023 se je spremenila za službeno pot v Sloveniji oz. spremenjena je Uredba o davčni povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Za informativni izračun dnevnice lahko uporabite tudi naš kalkulator!

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Dnevnice 2023 – kaj se je spremenilo?

Od 1. 1. 2023 velja spremenjena uredba. In sicer za dnevnice 2023 za službeno potovanje v Sloveniji velja, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne šteje dnevnica do višine:

  • 27,81 evra, če traja službeno potovanje nad 12 do 24 ur (prej 21,39 evra);
  • 13,88 evra, če traja službeno potovanje nad 8 do 12 ur (prej 10,68 evra);
  • 9,69 evra, če traja službeno potovanje nad 6 do 8 ur (prej 7,45 evra).

Poleg tega, do spremenjene dnevnice 2023 se so se spremenile tudi neobdavčene višine za jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, nadomestila za ločeno življenje, plačila vajencem, dijakom in študentom, terenski dodatek ter solidarnostno pomoč. Več o tem smo pisali v tem članku.

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kaj pa dnevnice 2023 za tujino?

Dnevnice 2023 pa se (zaenkrat) še niso spremenile. Za službeno pot v tujino je delodajalec dolžan izplačati dnevnice v višini kot so navedene v Uredbi o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino. Če v internem pravilniku delodajalca ni določen višji znesek, se uporabljajo zneski v tej prilogi.

V kolikor imate glede dnevnic kakšne dileme se obrnite na naše davčne ali računovodske svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si. Uporabite tudi naš kalkulator za izračun dnevnice.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja