Go to Top

Uredba o davčni obravnavi – zvišujejo se neobdavčeni zneski!

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se znova spreminja

Uredba o davčni obravnavi se bo znova spremenila. Zvišali se bodo namreč nekateri zneski, do katerih nekateri dohodki ne bodo obdavčeni. Kaj se bo vse spremenilo? Vam zanima, kako se bodo spremenile dnevnice? Kaj pa terenski dodatek? Mimogrede, v kolikor bi potrebovali davčno svetovanje, so lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530. Na tej številki pa lahko rezervirate tudi termin za odprtje s.p. ali ustanovitev d.o.o.!

Ustanovitev podjetja

Uredba se je letos že spreminjala

Spomnimo, letos se je Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja že spremenila. S 1.7.2022 se je namreč spremenila višina povračila za prevoz na delo kot tudi službena potovanja (kilometrina). Od septembra 2022 pa so lahko višja tudi povračila za prehrano. Z novim letom bo uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja znova nekoliko spremenjena. Višji bodo namreč zneski, do katerih so dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom neobdavčeni.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kako se bo spremenila uredba o davčni obravnavi?

Kakšne bodo torej spremembe zneskov v uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja? Te se bodo sicer začele uporabljati za izplačila po 31.12.2022 oz. bodo veljale od januarja 2023 naprej. Uredba o davčni obravnavi se bo spremenila za naslednje dohodke oz. povračila:

  • Jubilejna nagrada
    • Za deset let delovne dobe – 30 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračune na mesec (prej 460 evrov);
    • Za dvajset let delovne dobe – 45 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji (prej 689 evrov);
    • Za trideset let delovne dobe – 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji (prej 919 evrov);
    • Za štirideset let delovne dobe – 75 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih (prej 919 evrov).
  • Odpravnina ob upokojitvi – po novem 300 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS po podatkih Sursa (prej 4063 evrov);
  • Nadomestilo za ločeno življenje – po novem 434 evrov (prej 334 evrov);
  • Plačila vajencem, dijakom in študentom – po novem 15 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS po podatkih Sursa (prej 172 evrov).

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Spremembe tudi pri dnevnicah, terenskem dodatku in solidarnostni pomoči

Uredba o davčni obravnavi se bo spremenila tudi za dnevnice, terenski dodatek ter solidarnostno pomoč. In sicer bo za dnevnice veljalo da, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne šteje dnevnica do višine:

  • 27,81 evra, če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 12 do 24 ur (prej 21,39 evra);
  • 13,88 evra, če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur (prej 10,68 evra);
  • 9,69 evra, če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur (prej 7,45 evra).

Terenski dodatek bo po novem lahko neobdavčen do 5,84 evra na dan (prej 4,49 evra). Spremembe pa bodo tudi pri solidarnostni pomoči. V primeru smrti delojemalca ali njegovega družinskega člana se solidarnostna pomoč ne bo štela v davčno osnovno dohodka iz delovnega razmerja, do višine 5000 evrov (prej 3443 evrov). V primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delojemalca ter elementarne nesreče ali požara, ki prizadene delojemalca pa do višine 2000 evrov (prej 1252 evrov).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja