Go to Top

Nadomestilo za ločeno življenje – kaj je to in kdaj vam pripada?

Nadomestilo za ločeno življenje – komu se izplača?

Nadomestilo za ločeno življenje pripada delavcu, ki opravlja delo izven kraja, kjer živi s svojo družino ter zato zaradi službenih potreb v času delovnih obveznosti prebiva ločeno od svoje družine. Kdaj je delavec upravičen do takšnega nadomestila? Če imate vprašanja glede nadomestila za ločeno življenje ali druge dileme iz področja delovnopravne zakonodaje, se lahko naročite na termin plačljivega svetovanja z našimi pravnimi strokovnjaki. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno!

Nadomestilo za ločeno življenje je povračilo stroškov v zvezi z delom

Nadomestilo za ločeno življenje je povračilo stroškov v zvezi z delom. Ni pa to nadomestilo opredeljeno v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Nadomestilo za ločeno življenje je omenjeno zgolj v posameznih kolektivnih pogodbah in v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Nadomestilo za ločeno življenje in davčna obravnava

Nadomestilo za ločeno življenje izplačano delavcu, ki opravlja delo izven kraja, kjer živi s svojo družino. Obenem pa zaradi službenih potreb v času delovnih obveznosti prebiva ločeno od svoje družine. V skladu z določbo 8. člena Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se nadomestilo za ločeno življenje ne všteva v davčno osnovo v višini 334 evrov mesečno (oz. sorazmerni del zneska, če delavec prebiva ločeno od družine manj kot mesec dni). Kaj pa, če se delavec sam odloči, da bo zaradi zaposlitve živel oz. bival ločeno od družine? V tem primeru se nadomestilo za ločeno življenje všteva v davčno osnovo dohodka. Na primer – delavec z bivališčem na Ptuju se sam odloči, da se bo zaposlil v Portorožu. Prav tako bo tudi v času zaposlitve živel v tem primorskem mestu. V osmem členu uredbe je družina opredeljena kot življenjska skupnost staršev in otrok, določena s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Pri tem se šteje, da ta skupnost obstaja le do otrokovega dopolnjenega osemnajstega leta starosti. Če se otrok redno šola, pa največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. Družina je po tem členu tudi življenjska skupnost zakoncev oz. zunajzakonskih partnerjev.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Nadomestilo za ločeno življenje v nekaterih kolektivnih pogodbah

Nadomestilo za ločeno življenje ni definirano v ZDR-1, zato ga pa najdemo v nekaterih kolektivnih pogodbah. Takšno nadomestilo je določeno na primer v Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine. Ta določa, da delavcu nadomestilo za ločeno življenje pripada pod pogoji, ki so določeni v pogodbi o zaposlitvi. Kolektivna pogodba za papirno in papirno-predelovalno dejavnost prav tako opredeljuje ločeno življenje. In sicer pripada delavcu, ki je začasno napoten na delo izven kraja stalne zaposlitve ter hkrati izven kraja stalnega prebivališča svoje ožje družine. Nadomestilo za ločeno življenje obsega nadomestilo stroškov stanovanja ter nadomestilo stroškov prehrane. Tudi Kolektivna pogodba grafične dejavnosti opredeljuje nadomestilo za ločeno življenje, in sicer pod pogoji in v višini zneskov, ki so določeni v veljavni uredbi Vlade RS o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. Če tudi vam pripada nadomestilo za ločeno življenje, preverite v kolektivni pogodbi vaše dejavnosti. V kolikor niste prepričani, vam lahko pri tolmačenju naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega pravnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja