Go to Top

Vloga za “energetsko pomoč” – obrazec je v pripravi!

Vloga za “energetsko pomoč” oz. pomoč za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu

Vloga za “energetsko pomoč” je v pripravi ter bo predvidoma na voljo do konca marca 2022 na eDavkih. Do kdaj bo morala biti vloga za “energetsko pomoč” oddana in do kdaj bo pomoč izplačana? Prav tako bomo še enkrat na kratko preverili, katera podjetja oz. podjetniki, so upravičenci do pomoči. Mimogrede, če bi potrebovali pomoč naših davčnih ali računovodskih svetovalcev, nas lahko pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected] za ponudbo.

Informativni izračun plače

Vloga za »energetsko pomoč« – do kdaj bo rok za oddajo?

Kot že omenjeno bo vloga za “energetsko pomoč” oz. pomoč za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu na voljo na eDavkih predvidoma do konca marca 2022. Rok za oddajo vloge »NF-IzjavaEnerg« bo 15. april 2022.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. pri nas na Dati!

računovodsko svetovanje

Preberite še – kaj je z marcem drugače glede bolniške odsotnosti?

Zakon je bil objavljen 4. marca

V Uradnem listu RS št. 29/22 je bil 4.3.2022 objavljen Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE). Med drugim je v zakonu predvidena pomoč za gospodarstvo pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov. Višina pomoči bo odvisna od deleža, ki ga stroški energije predstavljajo v poslovnih odhodkih upravičenca ter od višine čistih prihodkov od prodaje.

Prijavite se na seminar Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?!

Kdo bo upravičen do pomoči?

Več o tem, katera podjetja in podjetniki bodo upravičeni do energetske pomoči smo pisali v tem članku. Sedaj bomo pa samo na kratko pogledali za katera podjetja oz. podjetnike je smiselno, da se odda vloga za “energetsko pomoč”. Do pomoči za gospodarstvo pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov so upravičene pravne in fizične osebe, ki:

  • so bile registrirane v Republiki Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1.12.2021 ter
  • jim bodo stroški energije v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 40 %.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kako in kdaj bo potrebna vloga za “energetsko pomoč”?

Upravičenci bodo preko eDavkov predložili izjavo o upravičenosti do pomoči za gospodarstvo po ZUOPDCE. Obrazec »NF-IzjavaEnerg« bo predvidoma do konca marca dostopen le na eDavkih. Ko bo obrazec na eDavkih na voljo, bo Furs javnost obvestil – vsekakor pa vas bomo o tem obvestili tudi mi. Furs bo pomoč na podlagi uspešno obdelane izjave izplačal v enkratnem znesku 5. maja 2022. Mimogrede, preverite tudi, kdo bo prejel energetske bone!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja