Go to Top

Vloga za energetsko pomoč se lahko že odda!

Vloga za energetsko pomoč dostopna od 1. novembra

Vloga za energetsko pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina se lahko že odda. Kje, kako, do kdaj? Kdo je upravičen do pomoči?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Vloga za energetsko pomoč gospodarstvu na voljo od 1. do 15. novembra 2022

Javna agencija Spirit je 1.11. ob 12. uri odprla spletno aplikacijo, kjer se lahko odda vloga za energetsko pomoč. In sicer se lahko oddajo vloge za nepovratna sredstva po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Oddati jih bo možno do 15. novembra 2022 do 12. ure. Na voljo je 80 milijonov evrov in tri vrste pomoči. To so enostavna, posebna in pomoč za energetsko intenzivna podjetja.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Kdo so upravičenci do pomoči?

Upravičenci do pomoči so pravne ali fizične osebe ali gospodarsko interesna združenja, ki so organizirani v skladu z zakonom in so bili registrirani v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021. Prav tako pa je potrebno izpolnjevati pogoje iz 3. člena zakona. Vloga za energetsko pomoč je brezpredmetna za subjekte v finančni in zavarovalniški dejavnosti. Ti do pomoči namreč niso upravičeni. Prav tako pomoč ne pripada subjektom v stečaju ali likvidaciji. Enako velja za tiste, ki imajo neporavnane davčne obveznosti. Za subjekte, za katere veljajo sankcije Evropske unije zaradi ruske agresije nad Ukrajino prav tako velja, da jim pomoč ne pripada. Pomoči ne morejo prejeti niti tisti, ki so ceno svojih proizvodov oz. storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina dvignili za več kot 10 %.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Vloga za energetsko pomoč za tri vrste pomoči

Predvidene so tri vrste pomoči. To so enostavna, posebna in pomoč za energetsko intenzivna podjetja. Upoštevajo se stroški nakupa elektrike in zemeljskega plina v obdobju od 1. junija do 31. decembra 2022. Pri enostavni pomoči se bo povrnilo do 50 odstotkov upravičenih stroškov. Pri posebni pa največ 30 odstotkov upravičenih stroškov. Energetsko intenzivnim podjetjem pa največ 70 odstotkov upravičenih stroškov. Več o tem smo pisali v člankih Pomoč za gospodarstvo – namenjenih bo 86 milijonov evrov pomoči in Pomoč gospodarstvu – katera podjetja bodo upravičena?

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Vloga se odda za celotno obdobje upravičenja

Vloga za energetsko pomoč se odda za celotno obdobje upravičenja. Bo pa pomoč izplačana v dveh delih. In sicer za obdobje za junij 2022 – september 2022 do konca leta. Za obdobje oktober 2022 – december 2022 pa bo pomoč izplačana do 15.3.2023. Vloga za energetsko pomoč je na voljo v aplikaciji na tej povezavi. Za morebitna vprašanja pa je Javna agencija Spirit pripravila tudi klicni center za pomoč. Več podatkov o tem lahko najdete tukaj. Ob tem na gospodarskem ministrstvu še opozarjajo, da so mali poslovni odjemalci upravičeni do pomoči le za obdobje od junija do avgu sta 2022. Od septembra namreč veljajo regulirane cene električne energije. Gre za odjemalce, katerih povprečna letna poraba plina ne presega 100 megavatnih ur (MWh) oz. je njihova priključna moč enaka ali manjša od 43 kilovatov (kW) in skupna priključna moč vseh merilnih mest električne energije enaka ali manjša od 86 kW.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja