Go to Top

Višina bruto plače – zakaj je pomembna? Na kaj vpliva?

Višina bruto plače vpliva na nekatera nadomestila!

Višina bruto plače ni tako nepomembna tematika, kot bi si mogoče kdo mislil na prvi pogled. V članku bomo pogledali, na kaj vpliva višina bruto plače in kaj dejansko pridobite, če se vaša bruto plača poviša. Mimogrede, našim podjetniškim, računovodskim in davčnim strokovnjakom, podporo nudijo tudi odlični pravni svetovalci. V kolikor bi potrebovali katero od naših storitev, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Višina bruto plače vpliva na odpravnino, jubilejno nagrado

Več o odpravnini smo sicer pisali v tem članku, a kako na njo vpliva višina bruto plače? Delavcu ob upokojitvi pripada odpravnina. ZDR-1 določa, da če s kolektivno pogodbo ni določeno drugače, mora delodajalec delavcu (ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let) ter se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino. Ta mora biti v višini dveh povprečnih mesečnih plač v RS za pretekle tri mesece. Ali pa v višini dveh povprečnih mesečnih bruto plač delavca za pretekle tri mesece, če je to ugodneje za delavca. Tudi v primeru, če delavec izgubi zaposlitev iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, je upravičen do odpravnine. In višina bruto plače vpliva na višino odpravnine. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna bruto plača, ki jo je delavec prejel oz. bi jo prejel, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Višina bruto plače lahko vpliva tudi na višino jubilejne nagrade. In to v primeru, ko se ta odmeri v odvisnosti od delavčeve bruto plače.

Ustanovite podjetje na Dati!

Vpliv na višino nadomestila za bolniško odsotnost

Višina bruto plače vpliva tudi na nadomestilo plače zaradi bolniške odsotnosti. Osnova za obračun bolniškega nadomestila (ko se obračuna po določilih ZDR-1) je višina bruto plače delavca v preteklem mesecu. V primeru daljše odsotnosti in nege pa se obračuna v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja ter po določilih ZZVZZ. Osnova za obračun bolniškega nadomestila v tem primeru je povprečna višina bruto plače oz. nadomestila plače v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost z dela. Oba primera nam pokažeta, da višina bruto plače vpliva na višino bolniškega nadomestila.

Sp prispevki 2022 – toliko bodo znašali letos!

pravno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Tudi starševsko nadomestilo je odvisno od višine bruto plače

Tudi osnova za nadomestilo za materinski dopust, očetovski dopust oz. starševski dopust, je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zaporednih 12 mesecih. To pomeni, da ima višina bruto plače vpliv tudi na višino starševskega nadomestila.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Višina bruto plače vpliva na pokojnino in nadomestilo za brezposelnost

Pokojnina se odmeri od pokojninske osnove. Ta je sestavljena iz najugodnejšega povprečja mesečnih osnov zaposlenih. Te so znižane za davke in prispevke, ki se plačujejo od plače po povprečni stopnji v RS, in sicer v katerihkoli zaporednih 24 letih zaposlitve od 1.1.1970 naprej. To seveda pomeni, da višina bruto plače pomeni višino neto plače. To pa posledično pomeni višjo pokojninsko osnovo ter višjo pokojnino. Višina bruto plače vpliva tudi na višino nadomestila za čas brezposelnosti, če delavec ostane brez dela.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Višja kot je bruto plača, višji so vplačani prispevki

Višina bruto plače vpliva tudi na višino zneskov prispevkov. Če se poviša bruto plača, se plačajo tudi višji zneski prispevkov. Za zaposlene pa je verjetno še najpomembnejše to, da se ob povišanju bruto plače, poviša tudi neto plača. Gre za znesek, ki ga dobijo nakazano na svoj transakcijski račun. Če želite tudi vi preveriti, kolikšna bo vaša neto plača, če poznate bruto plačo, uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja