Go to Top

Starševski dopust – kdaj in kako ga koristiti

Starševski dopust, komu je namenjen

Starševski dopust je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka takoj po izteku materinskega dopusta. Ureja ga Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1). Koristi ga lahko eden od staršev otroka ali oba starša, pod določenimi pogoji pa tudi druga oseba. Traja 260 dni.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kako dolgo lahko traja starševski dopust?

Vsak od staršev ima na voljo 130 dni starševskega dopusta. Ima pa oče možnost, da svojih 130 dni v celoti prenese na otrokovo mati, medtem ko lahko sam za nego otroka izkoristi največ 230 dni dopusta. V tem primeru mati nanj prenese svojih 100 dni starševskega dopusta. To je maksimalno število dni, ki jih mati lahko prenese, saj je njenih preostalih 30 dni dopusta namreč neprenosljivih. O prenosu starševskega dopusta morata starša skleniti dogovor na Centru za socialno delo (CSD).

Starševski dopust lahko starša koristita v obliki polne ali pa delne odsotnosti z dela. Trajanje dopusta se v primeru delne odsotnosti ne podaljša.

 

DODATNI DNEVI DOPUSTA- Kdaj vam pripadajo?

Kako uveljavljati starševski dopust?

Pravico do starševskega dopusta se uveljavlja na CSD, in sicer hkrati z uveljavljanjem pravice do materinskega oziroma do očetovskega dopusta. Kako si bosta starša razdelila starševski dopust, se morata pisno dogovoriti najpozneje 30 dni pred iztekom materinskega dopusta. Pisni dogovor pa mora jasno določiti obdobje, ko ga bo kateri izmed staršev koristil. S sprejetim dogovorom morata seznaniti delodajalca.

Vsak od staršev uveljavlja pravico do starševskega dopusta s samostojno vlogo, vlogi pa je potrebno priloži dogovor staršev in delodajalcev.

Ostanite na tekočem z dogajanjem na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Starševski dopust – podaljšanje

Dopust se lahko podaljša:

  • ob rojstvu dvojčkov za dodatnih 90 dni,
  • ob rojstvu več otrok se starševski dopust podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni,
  • ob rojstvu nedonošenčka – za toliko dni, kot je bila nosečnost krajša od 260 dni,
  • ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo – starševski dopust se podaljša za dodatnih 90 dni (na podlagi mnenja pristojne zdravniške komisije),
  • ob rojstvu otroka, če starša varujeta in vzgajata najmanj še dva otroka do končanega prvega razreda osnovne šole – starševski dopust se podaljša za 30 dni, za tri otroke za 60 dni ter za štiri ali več otrok za 90 dni.

računovodske storitve

Za podaljšanje dopusta je treba zaprositi že pri oddaji vloge za uveljavljanje pravice do starševskega dopusta.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Starševski dopust: pravice posvojiteljev in rejnikov

Posvojitelj ima pravico do starševskega dopusta do zaključka prvega razreda osnovne šole v istem obsegu in trajanju kot starša. Za otroka, ki je že končal prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let, ima posvojitelj pravico do starševskega dopusta v trajanju 30 dni. Rejnik, ki mu je v rejništvo nameščen otrok, ki še ni zaključil prvega razreda osnovne šole, ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 30 dni. Tako posvojitelj kot rejnik ga lahko uveljavljata najpozneje 15 dni po namestitvi otroka v družino.

Starševski dopust ne pripada osebi, ki posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja