Go to Top

Pokojnina: kdaj boste do nje upravičeni in koliko bo znašala?

Pokojnina – razlikovanje med starostno in zagotovljeno pokojnino

Pokojnina je pojem, ki označuje več vrst izplačil upokojencem. Starostna pokojnina, ena izmed njih,  je pogojena z določeno starostjo in pokojninsko dobo. Kdaj boste upravičeni do pokoja in kakšna bo višina vaše pokojnine?

Informativni izračun plače

Starostna pokojnina – pogoji za pridobitev:

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • določena starost
  • pokojninska doba, zavarovalna doba, ali pokojninska doba brez dokupa v določenem trajanju in prenehanje obveznega zavarovanja.

Starostna pokojnina vsebuje določene pogoje, pod katerimi jo lahko prejmete. Pogoje lahko izračunate s storitvijo Informativni izračun datuma upokojitve, vendar je datum izpolnitve pogojev okviren in zato ni uporaben v postopkih uveljavljanja pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Regres za upokojence 2021

Starostna pokojnina z dodatno dobo

Starostna pokojnina z dodatno dobo pomeni, da se vam pri ugotavljanju pogojev za pridobitev pravic, kot pokojninska doba brez dokupa šteje vključenost v poklicno zavarovanje. To je namenjeno osebam, ki delajo na zdravju škodljivih delovnih mestih, kot so rudarji, policisti, vojaki idr. in osebam, ki opravljajo dela, ki jih je možno opravljati samo do določene starosti, kot na primer operni pevci, baletni plesalci, idr.

Kljub temu, da se taka doba šteje kot pokojninska doba brez dokupa, to ne pomeni, da bo vplivala na višino odstotka za odmero starostne pokojnine.

Vas zanima kdaj v pokoj?

Pravni nasvet

Zagotovljena pokojnina

Tisti, ki se boste v letu 2021 starostno upokojili s pokojninsko dobo, ki je predpisana za pridobitev starostne pokojnine pri najnižji starosti – pri 60 letih starosti (ali manj zaradi znižanja starostne meje) in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bodo upravičeni najmanj do izplačila zagotovljene pokojnine.

Zagotovljena pokojnina je ob uvedbi 1. oktobra 2017 znašala 500 evrov, vendar se spreminja v višini in rokih, v katerih se izvajajo uskladitve pokojnin. Po uskladitvi pokojnin za 2,5 odstotka s 1. januarjem 2021, znaša 581,05 evra.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Informativni izračun

Na ZPIZ-u lahko pridobite informacijo o predvidenem datumu, ko boste izpolnjevali pogoje za starostno upokojitev in višini pokojnine. Ko boste dopolnili 58 let, vam bodo iz ZPIZ-a po uradni dolžnosti posredovali informacijo o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine.

Merila za posredovanje informacije o pričakovani višini starostne oziroma predčasne pokojnine so določena v Pravilniku o posredovanju informacije o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja