Go to Top

Izplačilo pokojnin bo že decembra višje – za koliko?

1. januarja 2020 so se pokojnine zvišale za 3,2 odstotka. Državni zbor je sedaj sprejel še izredno uskladitev pokojnin. To pomeni, da bo izplačilo pokojnin decembra še višje. Višje izplačilo pokojnin spremlja še višji letni dodatek za upokojence.

Informativni izračun plače

Nekateri upokojenci delajo tudi po odhodu v pokoj. Ena izmed možnosti za delo upokojencev, ki še vedno želijo prejemati pokojnino, je opravljanje začasnega ali občasnega dela. Upokojensko delo lahko poteka tudi preko podjemne pogodbe, avtorske pogodbe ali osebnega dopolnilnega dela. Nenazadnje lahko ustanovite tudi podjetje s. p. Oblik je kar nekaj in mnogi upokojenci se izgubijo med vsemi možnostmi, ki so jim na voljo. V podjetju DATA d. o. o. imamo izkušene svetovalce, ki vam bodo znali svetovati. Za ponudbo nam pišite na data@data.si. Še prej pa se udeležite našega brezplačnega webinarjaSkupinsko svetovanje pred registracijo podjetja,” na katerem vam bo naš izkušeni svetovalec predstavil postopke odpiranja podjetja, pomembne stroške in ostale dejavnike poslovanja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Začetek leta so se pokojnine zvišale za 3,2 %

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

1.januarja 2020 se je izplačilo pokojnin uskladilo z rastjo plač in življenjskih stroškov v preteklem letu. Pokojnine so se zvišale za 3,2 odstotka, kar pomeni, da zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa znaša 555 evrov (pred tem 538 evrov).

Izplačilo pokojnin bo decembra zopet višje

Aktualen problem predstavlja neusklajevanje pokojnin v prejšnji gospodarski krizi. Zaradi prenizkega usklajevanja v teh letih je bilo upokojencem izplačanih prbl. 300 milijonov evrov premalo. To želijo popraviti z dvema izrednima uskladitvama. Državni zbor je izredno uskladitev pokojnin sprejel, kar pomeni, da bo izplačilo pokojnin že decembra višje. Izplačilo pokojnin se bo tokrat izredno uskladilo v višini 2 odstotkov glede na višino pokojnin. V tem trenutku zaostanek znaša 5,6 odstotka, po izredni uskladitvi pa bo ta znašal 3,6 odstotka.

BRUTO NETO PLAČA

To pomeni, da bodo po vseh dvigih pokojnine konec leta višje za 5,2 odstotka!

Pravni nasvet

Višji letni dodatek za upokojence

Višje izplačilo pokojnin spremlja še višji letni dodatek za upokojence. V spodnji tabeli preverite,  kakšen bo vaš letni dodatek:

Višina pokojnine Višina letnega dodatka
525 EUR 445 EUR
525,0 EUR do 360 EUR 305 EUR
630,01 EUR do 745 EUR 245 EUR
745, 01 EUR do 900 EUR 195 EUR
Nad 900 EUR 135 EUR

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja