Go to Top

Slovenske plače so med najbolj obdavčenimi!

Slovenske plače so zelo obdavčene

Slovenske plače so med bolj obremenjenimi med državami OECD. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) namreč vsako leto izračunava t.i. davčni primež. Kaj so pokazali izračuni?

Informativni izračun plače

Slovenske plače – na osmem mestu med državami OECD

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem. Če pa imate morebitna vprašanja glede obdavčitve vaše plače oz. glede pravic do dodatkov pri plači ipd. pa kontaktirajte naše davčne ali pravne svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za plačljivo svetovanje! Kot že omenjeno OECD vsako leto izračuna t.i. davčni primež. Gre za delež, ki ga imajo v povprečni bruto plači prispevki delodajalca in zaposlenega ter dohodnina. Ta izračun je samsko zaposleno osebo. V Sloveniji je bil davčni primež lani 42,9-odstoten, kar pomeni, da smo na osmem mestu med državami OECD (maja 2021 je imela 38 članic). V povprečju je bil t.i. davčni primež v državah OECD 34,6-odstoten.

Ustanovitev podjetja

Slovenske plače v primerjavi z ostalimi državami OECD

Največje davčno breme glede plač med članicami OECD imajo v Belgiji (51,5-odstotno). Sledita Nemčija (49 %) in Avstrija (47,3 %). Najmanj so plače med članicami OECD obremenjene v Čilu – zgolj 7 odstotkov. V Evropi ima najmanjši davčni primež sicer Švica (22,1 %), v Evropski uniji pa Irska (32,3 %).

Udeležite se webinarja Kako zaslužiti s hobijem?!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Slovenske plače – glede prispevkov delavcev smo na drugem mestu!

Po deležu prispevkov delavca pri stroških dela pa smo v Sloveniji na drugem mestu z 19 odstotki. Pred nami je zgolj Litva, kjer je delež prispevkov 19,2-odstoten. Povprečje OECD je 8,3 odstotka.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Slovenske plače – kolikšen delež bruto plače dobimo na račun?

OECD je pripravil izračun, kolikšen delež bruto plače dobimo nakazan na bančni račun. Slovenski zaposleni s povprečno plačo (brez otrok) dobi 66,3 odstotka bruto plače. Povprečje v državah OECD je 75,2 odstotka.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

Slovenske plače – delež bruto plače na račun v drugih državah

Kot že zapisano slovenski zaposleni s povprečno plačo dobi 66,3 % bruto plače. V tabeli pa smo pripravili pregled, kakšen delež bruto plače dobijo nakazan na bančni račun v nekaterih drugih državah OECD (gre za samskega zaposlenega brez otrok):

Država Delež bruto plače, ki je nakazan na bančni račun
Nemčija 61,1%
Avstrija 67,4 %
Italija 71 %
Slovaška 76,5 %
Češka 75,1 %
Švedska 75,3 %
Združene države Amerike 77,6 %
Avstralija 75,9 %
Kanada 76,8 %
Belgija 61,6 %

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja