Go to Top

Bolniška odsotnost 2022 – kaj se spreminja z marcem?

Bolniška odsotnost 2022 – 1. marec prinaša nekatere novosti

Bolniška odsotnost 2022 – bolniška odsotnost je opredeljena kot začasna odsotnost z dela iz upravičenih zdravstvenih razlogov. Kdo lahko odobri bolniško odsotnost? Kaj se spreminja s 1. marcem? V ta članek smo strnili osnovne podatke, ki jih morate poznati glede bolniške odsotnosti. Mimogrede, v našem podjetju Data imamo odlične pravne svetovalce, ki vam lahko med drugim svetujejo na področjih delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava! Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Informativni izračun plače

Bolniška odsotnost 2022 – odobri jo osebni zdravnik

Odobritev bolniške odsotnosti je seveda v pristojnosti osebnih zdravnikov. Ti delujejo v sistemu zdravstvenega zavarovanja in imenovanih zdravnikov na ZZZS. Z začetkom marca bo bolniška odsotnost 2022 obravnavana nekoliko drugače. Več o tem smo pisali v tem članku, tokrat bomo pa samo na kratko pregledali spremembe, ki se bodo uveljavile kmalu.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. pri nas na Dati!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?!

Bolniška odsotnost 2022 – novost bo razbremenila delodajalce in s.p.

Novost bo začela veljati s 1.3.2022. S tem pa bodo razbremenjeni delodajalci in samostojni podjetniki. Delodajalec bo namreč kril le prvih 20 dni bolniške odsotnosti (in ne več 30 dni). To bo veljalo za posamezno odsotnost z dela ter za največ 80 dni v koledarskem letu (ne več 120 dni). To pomeni, da bo zaposleni dobil za prvih 20 dni nadomestilo plače, ki bo v celoti v breme delodajalca. Tudi s.p. si bo prvih 20 dni bolniške odsotnosti kril sam. Če pa gre za bolniško odsotnost, ki bo daljša od 20 dni, pa odsotnost presoja komisija, imenovana s strani ZZZS. Prvih 20 dni bolniške odsotnosti bo šlo v breme delodajalca, nad 20 dni pa v breme ZZZS.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Bolniška odsotnost 2022 – kolikšna je višina nadomestila?

Od 2012 velja Zakon za uravnoteženje javnih financ. Ta določa višino nadomestila v breme ZZZS. Se pa bolniška odsotnost 2022 deli na odsotnost do 90 dni ter nad 90 dni. V tabeli bomo pogledali, kakšna je višina nadomestila za razlog zadržanosti do 90 dni.

Višina nadomestila (do 90 dni odsotnosti)

Razlog odsotnosti

100 %

Poklicna bolezen, poškodba pri delu, darovanje krvi.

80 %

Bolezen, nega družinskega člana, usposabljanje otroka za rehabilitacijo.

70 %

Poškodba izven dela, spremstvo, ki ga odredi zdravnik, poškodba po tretji osebi (npr. prometna nesreča, ki jo je povzročila tretja oseba.

V primeru odsotnosti nad 90 dni se odmerni odstotek bolniškega nadomestila zviša za 10 % (tam, kjer nadomestilo ni 100 %), razen pri sobivanju z otrokom (tam je 80 %, ne glede na to, ali gre za odsotnost do 90 dni ali več).

Potrebujete računovodski servis?! Postanite naša stranka!

Bolniška odsotnost 2022 – covid, tri dni brez obiska zdravnika

Nedavno smo pisali tudi, kako je z bolniškim nadomestilom v primeru pozitivnega testa na covid-19. V primeru odrejene izolacije, zaposlenemu pripada 90 % osnove. V tem primeru ZZZS krije bolniško nadomestilo od prvega dne. To velja tudi za samozaposlene. Pisali pa smo tudi kratkotrajni bolniški odsotnosti do 3 dni brez obiska zdravnika. Več preberite tukaj. Te odsotnosti samostojni podjetniki ne morejo koristiti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja