Go to Top

Brez osebnega zdravnika? Kam se obrniti v takšnem primeru?

Brez osebnega zdravnika 131 tisoč zavarovancev!

Brez osebnega zdravnika je približno 131.000 zavarovanih oseb, kar je nekaj več kot 6 %! Razlog je v tem, da je osebnih zdravnikov enostavno premalo. Kam se lahko obrnejo pacienti, ki so brez osebnega zdravnika? Mimogrede, pri nas na Dati lahko ustanovite podjetje! Razmišljate, da bi odprli svoj s.p. ali ustanovili d.o.o.?  Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Informativni izračun plače

Podatki ZZZS niso spodbudni!

Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kažejo, da je okrog 131 tisoč zavarovanih oseb brez osebnega zdravnika (družinskega, otroškega ali šolskega). Ti podatki tudi kažejo, da je v celotni državi manj kot 200 osebnih zdravnikov, ki so po veljavni zakonodaji še dolžni sprejemati nove paciente. Najtežje je osebnega zdravnika najti v večjih mestih kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj in Koper. Pred kratkim smo pisali tudi o aplikaciji, ki bi naj omogočila lažje iskanje osebnega zdravnika.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Bi radi zaslužili s svojim hobijem?

Tudi če ste brez osebnega zdravnika, vam morajo pomagati!

Pacienti, ki so brez osebnega zdravnika, velikokrat ne vedo, kam se obrniti, če potrebujejo zdravniško obravnavo. Obrnete se lahko na zdravstveni zavod, kjer ste bili že prej opredeljeni, dolžni pa so vam pomagati ne glede na to, če ste brez osebnega zdravnika. Zagotoviti vam morajo nujne oz. potrebne zdravstvene storitve. Pod to spada tudi izdaja napotnice, recept za zdravila, bolniški list itd. Mimogrede, preberite tudi, kako je z bolniškim nadomestilom za covid.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Osebni zdravnik zunaj regije stalnega bivališča?

Če ste brez osebnega zdravnika, si ga lahko izberete tudi zunaj regije stalnega bivališča. To pa vedno ni mogoče in tudi ne optimalno. Ena izmed možnosti je tudi obisk zasebnikov. A to je seveda možno le, če si lahko pacient privošči samoplačniško storitev.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Kje so razlogi za pomanjkanje osebnih zdravnikov?

Prvi razlog je seveda že na začetku – primanjkuje namreč študentov družinske medicine. Tudi razpisi za specializacijo družinske medicine že več let niso zapolnjeni. ZZZS tudi ocenjuje, da eden izmed pomembnih razlogov ta, da lahko zdravnik pacienta zavrne pri 1895 glavarinskih količnikih. To pomeni okrog 1300 pacientov. Veliko zdravnikov se je tudi upokojilo, na drugi strani pa se prebivalstvo v povprečju stara. To posledično pomeni tudi, da se povečuje potreba po zahtevnejši zdravniški oskrbi.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja