Go to Top

Samoizolacija – od danes skrajšana na sedem dni!

Samoizolacija nič več deset dni!

Samoizolacija se z današnjim dnem skrajšuje z desetih na sedem dni. Kaj to pomeni? Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da se lahko samoizolacija prekine po sedmih dneh? Za koga možnost skrajšanja ne bo veljala? Mimogrede, v kolikor bi potrebovali pomoč ali nasvet pri vprašanjih delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava, lahko kontaktirate naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Samoizolacija zgolj še sedem dni, a ne za vse!

Potem, ko od prejšnjega tedna veljajo nekatere novosti pri karanteni ter spremembe pri PCR-testiranju, se danes spreminja čas trajanja za t.i samoizolacijo. Krajša samoizolacija pomeni prilagajanje za delovanje družbe, saj je število odrejenih karanten in izolacij čedalje višje. A krajša samoizolacija ne bo možna za vse! In sicer je ne bodo mogli skrajšati bolniki z oslabljenim imunskim sistemom ter tisti, ki bodo imeli hujši potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

pravno svetovanje

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Za skrajšanje morata biti izpolnjena dva pogoja!

Da je samoizolacija lahko krajša (torej sedem dni) pa morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je ta, da mora biti oseba 24 ur pred končano izolacijo brez vročine in drugih težav. Pri tem vročine ne sme zniževati z zdravili. Če jo, pogoj ni izpolnjen. Samoizolacija se v tem primeru po posvetu z zdravnikom podaljša. Drugi pogoj za krajšo samoizolacijo pa je ta, da oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri antigenski test, ki mora biti negativen. Če je test še vedno pozitiven, lahko test ponovi naslednji dan oz. vse do desetega dne. Po desetem dnevu pa se samoizolacija prekine brez opravljanja testa.

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Po skrajšani samoizolaciji priporočljivo izogibanje stikom

Potem, ko se samoizolacija osebi skrajša pa je pomemben zahtevek ta, da se v naslednjih treh dneh oseba čim bolj izogiba stikom z drugimi ljudmi. Pri tem je pomembna tudi pravilna uporaba kirurške ali FFP-2 maske.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Razlika med (samo)izolacijo in karanteno

Kakšna pa je sploh razlika med (samo)izolacijo in karanteno? Pri prvi gre za ukrep za posameznika, ki zboli za covidom-19 oz. je pozitiven na testiranju. Za izolacijo bolnik dobi bolniški stalež, ki ga izda osebni zdravnik. Na drugi strani pa je karantena ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokorizičnem stiku – za to osebo ni nujno, da je že okužena. S karanteno se želi prekiniti veriga prenosa okužb. Za karanteno posameznik dobi odločbo, ki jo natisne na eUpravi.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Kako je s QR-kodo?

Zaradi uredbe EU bo izdaja QR-kode za prebolevnika možna komaj z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu. Tisti, katerim se bo samoizolacija prekinila po sedmih dneh, do izteka desetega ne bodo imeli veljavne QR-kode. Lahko pa cepljeni po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno kodo na podlagi cepljenja. Mimogrede preverite tudi, kako dolgo bo vaše covid potrdilo veljalo s 1. februarjem.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja