Go to Top

Hitri antigenski test ni boniteta, plača ga delodajalec

Hitri antigenski test je strošek delodajalca

Hitri antigenski test od 6. septembra letos naprej ni več brezplačen. Strošek testiranja po novi ureditvi krije delodajalec, saj morajo njegovi zaposleni izpolnjevati pogoj PCT. Če zaposleni bolezni covida-19 niso preboleli ali niso cepljeni se morajo samotestirati. Stroške samotestiranja krije delodajalec, če pa se delavec ne sme cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, strošek testiranja nosi država. Po novem so sicer iz obveznega testiranja izvzeti tisti, ki opravljajo delo od doma.

Informativni izračun plače

Kaj je boniteta?

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) v 39.členu opredeljuje boniteto kot vsako ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo.

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Kot oblike bonitete zakon taksativno določa:

  • uporabo službenega vozila za privatne namene,
  • nastanitev,
  • posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne,
  • popust pri prodaji blaga in storitev,
  • izobraževanje delojemalca ali njegovega družinskega člana,
  • zavarovalne premije in podobna plačila,
  • darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu,
  • pravico delojemalcev do nakupa delnic.

Vas zanima ustanovitev podjetja?

pravno svetovanje

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Hitri anitgentski test ni boniteta

Hitri antigenski test v okviru delovnega procesa ni ugodnost v obliki proizvoda ali storitve, kot je opredeljena boniteta v zakonu, ker ne gre za ugodnost, ki bo jo delavec lahko koristil tudi izven delovnega procesa. Spomnimo – hitri antigenski test je namenjen zagotavljanju pogoja PCT zgolj za opravljanje službenih obveznosti in ga ni možno uporabiti za druge storitve. Zagotavljanje samotestiranja v skladu z Odlokom tako ne predstavlja ugodnosti za delavca in posledično ne predstavlja bonitete v skladu z ZDoh-2.

Želite registrirati s.p.?

Hitri antigenski test je strošek delodajalca. Zakaj?

Hitri antigenski test je strošek delodajalca.  Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 14. členu namreč določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročati finančnih obveznosti. Prav tako ne sme obremenjevati njegove plače in posegati v njegov socialni položaj. Zato mora delodajalec nositi strošek samotestiranja zaposlenih, ki jih napoti na testiranje z namenom zagotovitve pogoja PCT. (Samo)testiranje zaposlenih se opravi v okviru delovnega časa. Če delavec zavrača hitri antigenski test oz. testiranje z njim to pomeni neizpolnjevanje obveznosti iz delovnega razmerja, kar je lahko podlaga za odpoved delovnega razmerja.

Prijavite se na naše e-novice!

Hitri antigenski test – delodajalci ne morejo več zahtevati finančne pomoči od države za stroške

Spomnimo – še v začetku leta so delodajalci na podlagi PKP7 za namene testiranja svojih zaposlenih lahko zaprosili za pomoč države. Ta jim je ob izpolnjevanju pogojev povrnila 40 evrov za stroške testiranja na zaposlenega na dan oddaje vloge. Sedaj te podlage ni več, strošek hitrega testa pa znaša 12 evrov, kar je za marsikaterega delodajalca velik strošek.

 

Informativni izračun DOHODNINE 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja