Go to Top

Testiranje na okužbo v podjetju: ali ga lahko delavec zavrne?

Testiranje na COVID okužbo zahteva primerno ureditev v podjetju

Testiranje na prisotnost aktualnega virusa je postala nuja tudi v podjetjih, ki so po praznikih vnovič zagnala svoje dejavnosti. Ponekod teste izvajajo kar v podjetjih, nekatera podjetja pa so zaposlene napotila v zdravstvene domove. Če se za to odločite tudi v vašem podjetju, pomembno je, da veste, da testiranja morajo izvesti zdravstveni delavci.

Informativni izračun plače

Na kakšen način organizirati testiranje v podjetju?

Medicinska stroka svetuje podjetjem, da uvedejo testiranje vseh, ki kažejo kakršnekoli simptome okužbe z novim virusom. Kot že dober čas trdijo strokovnjaki, hitri test je lahko v prvih dneh po pojavu simptomov tudi lažno negativen. Zaradi tega je treba testiranje ponoviti, če simptomi bolezni ne izginejo. Potencialno okuženi zaposleni v času med testiranji ne sme biti na delovnem mestu, saj okužba zaposlenega lahko vodi v okužbo celotnega podjetja.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšen je namen napotitve zaposlenega na testiranje?

Namen napotitve delavca na test je v zagotavljanju zdravja in varstva pri delu – v smislu, da se okuženi delavec »izloči« iz delovnega okolja, saj sicer predstavlja tveganje za širjenje okužbe znotraj podjetja, ogrožene pa so tudi stranke, ki poslujejo z okuženimi zaposlenimi.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Ali je testiranje prostovoljno ali zakonsko obvezno?

Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) v 4. členu določa, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi.

V skladu s 5. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje pri delu.

Pravni nasvet

  • V ta namen morda delodajalec izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu.
  • Delodajalec mora upoštevati spreminjajoče se okoliščine. Izvajati mora preventivne ukrepe, ki bodo zagotavljali izboljševanje stanja in višjo raven varnosti in zdravja pri delu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pravice in obveznosti zaposlenih glede testiranja: ali testiranje lahko zavrnete?

Testiranje lahko delodajalec uvede z namenom izpolnjevanja že omenjenih zakonskih obveznosti, pri tem pa delavcu ne sme povzročati finančnih obveznosti.

  • Testiranje mora organizirati v okviru delovnega časa in na stroške delodajalca, prek institucij, ki so za testiranje usposobljene.
  • Poleg tega mora biti testiranje izvedeno diskretno, z osebnimi podatki delavcev pa je treba ravnati v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S tega vidika je priporočljivo, da delodajalec o izvajanju testiranja sprejme ustrezen splošni akt delodajalca.

Glede na navedeno, bi odklonitev delavca, da se udeleži testiranja, lahko pomenila kršitev delovne obveznosti. Takšna kršitev sama po sebi ne predstavlja podlage za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Lahko pa bi bila razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, če je delavcu že izdano opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi kakšne pretekle kršitve delovnih obveznosti.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja