Go to Top

Varstvo pri delu – usposabljanje izvajamo tudi pri DATA d.o.o.!

Varstvo pri delu je usposabljanje, ki ga mora v podjetju opraviti katerakoli zaposlena oseba pri samostojnem podjetniku ali zaposleni v družbi z omejeno odgovornostjo. Usposabljanje iz varstva pri delu vedno priporočamo  samostojnim podjetnikom – samozaposlene nosilce dejavnosti in samozaposlenim lastnikom in zastopnikom v d.o.o. Vi in Vaši zaposleni lahko to usposabljanje opravite tudi pri nas – Data d.o.o..

Ste morda tudi delodajalec? Vas zanima kaj vse morate kot delodajalec vedeti in opraviti?

Pri podjetju DATA d.o.o. imamo za Vas brezplačen seminar pod naslovom »Obveznosti delodajalcev od A do Ž«! Naša pravna strokovnjakinja Vam približa svet zakonov, pravilnikov in pogodb, ki so zahtevana za delodajalce v Sloveniji.

Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto.

Med drugim boste spoznali obvezne in priporočljive pravilnike, kadrovske evidence in kako urediti sodelovanje z zunanjimi osebami. Za udeležbo na brezplačnem seminarju je zahtevana predhodna prijava!

Informativni izračun plače

Kdaj opraviti varstvo pri delu za zaposlenega? Preizkus je potrebno ponavljati!

Delodajalec je dolžan zagotavljati takšno raven varnosti in zdravja pri delu, ki glede na naravo dela, zagotavlja delavcu največjo možno mero zdravstvene in psihofizične varnosti.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Upoštevajoč nevarnost dela in verjetnost poškodb ob njegovem opravljanju je potrebno določiti tudi pogostost preizkusa iz varstva pri delu. Varstvo pri delu se tako izvaja tako pogosto, kot to določa ocena tveganja. Delodajalec je dolžan izdelati tudi pisno oceno tveganja in v primeru ne-izdelave te ocene, je lahko kaznovan za prekršek in sledijo lahko tudi globe.

Zakon zahteva, da delodajalec zagotovi usposabljanje delavcev v njihovem delovnem času in tudi da je to usposabljanje zanje brezplačno. Rok za občasne preizkuse ne sme biti daljši od dveh let!

Je varstvo pri delu zahtevano za samozaposlenega (s.p.)?

Samozaposleni, ki niso delodajalci, za varnost in zdravje pri delu odgovarjajo sami. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) izrecno sicer ne določa, da mora samozaposlena oseba opraviti usposabljanje in izpit iz varstva pri delu ter zdravniški pregled na medicini dela. Vendar navkljub temu lahko v določenih situacijah nastopajo problemi tudi za samozaposlene osebe. Ne-opravljeno usposabljanje za varstvo in zdravje pri delu lahko v določenih situacijah privede tudi do odgovornosti do tretjih oseb. Več si preberite v »Varstvo pri delu za samozaposlene obvezno?«

Informativni izračun dnevnice

Je potrebno oz. smiselno opraviti še kaj?

Delodajalec mora za zaposlenega poleg udeležbe pri usposabljanja za varstvo in zdravja pri delu, poskrbeti tudi za zdravniški pregled in izdelati (popravljati in dopolnjevati) tudi oceno tveganja.

Vse omenjeno velja tudi za zaposlene preko podjemnih ali avtorskih pogodb, študentskega dela, kot tudi preko drugačnih pravno-formalnih oblik delovnih razmerij.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Pavšalni prispevki za popoldanski s.p.
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plača
  4. Kadrovske evidence

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja