Go to Top

Varstvo pri delu – delodajalci ne pozabite na to obveznost!

Varstvo pri delu je usposabljanje, ki ga mora v podjetju opraviti katerakoli zaposlena oseba pri samostojnem podjetniku ali zaposleni v družbi z omejeno odgovornostjo pred dejanskim začetkom opravljanja dela v podjetju. Usposabljanje iz varstva pri delu vedno priporočamo  samostojnim podjetnikomsamozaposlenim nosilcem dejavnosti in samozaposlenim lastnikom in zastopnikom v d.o.o. vi in vaši zaposleni lahko to usposabljanje opravite tudi pri nas – Data d.o.o.. 

Informativni izračun plače

Ste morda tudi delodajalec? Vas zanima kaj vse morate kot delodajalec vedeti in opraviti?

V obdobju korone, varstvo pri delu kot webinar

Tako kot ostali seminarji v našem podjetju, se je moral tudi seminar varstvo pri delu, zaradi epidemije in navodil NIJZ-ja , preseliti na splet. Izvajamo ga prek zoom-a, redno vsak mesec. Termini seminarja so objavljeni na naši spletni strani, na povezavi tukaj, kjer se je na varstvo pri delu mogoče tudi prijaviti. Prijavite pa se lahko tudi na naše spletne novičke, ki jih vsak dan pripravimo za vas. Če imate vprašanja glede podjetništva, so vam na voljo naši strokovnjaki iz vseh področij, ki jih potrebujete!

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Kdaj zaposleni opravi varstvo pri delu ? Preizkus je potrebno ponavljati!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Delodajalec je dolžan zagotavljati takšno raven varnosti in zdravja pri delu, ki glede na naravo dela, zagotavlja delavcu največjo možno mero zdravstvene in psihofizične varnosti. Zaposlenega pred dejanskim začetkom opravljanja dela, pošlje na usposabljanje iz varstva pri delu.

Upoštevajoč nevarnost dela in verjetnost poškodb ob  opravljanju dela, je potrebno določiti tudi pogostnost preizkusa iz varstva pri delu. Varstvo pri delu se tako izvaja tako pogosto, kot to določa ocena tveganja. Delodajalec je dolžan izdelati tudi pisno oceno tveganja in v primeru ne-izdelave te ocene, je lahko kaznovan za prekršek in sledijo lahko tudi globe.

Zakon zahteva, da delodajalec zagotovi usposabljanje delavcev v njihovem delovnem času in tudi da je to usposabljanje zanje brezplačno. Rok za občasne preizkuse ne sme biti daljši od dveh let!

Informativni izračun dnevnice

Se varstvo pri delu zahteva za samozaposlenega (s.p.)?

Samozaposleni, ki niso delodajalci, za varnost in zdravje pri delu odgovarjajo sami. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) izrecno sicer ne določa, da mora samozaposlena oseba opraviti usposabljanje in izpit iz varstva pri delu ter zdravniški pregled na medicini dela. Vendar navkljub temu lahko v določenih situacijah nastopajo problemi tudi za samozaposlene osebe. Ne-opravljeno usposabljanje za varstvo in zdravje pri delu, lahko v določenih situacijah privede tudi do odgovornosti do tretjih oseb.

Pravni nasvet

Varstvo pri delu in zdravniški pregled na medicini dela

Delodajalec mora za zaposlenega poleg udeležbe pri usposabljanja za varstvo in zdravja pri delu, poskrbeti tudi za zdravniški pregled in izdelati, popravljati ali po potrebi dopolnjevati oceno tveganja. Vse omenjeno velja tudi za zaposlene preko podjemnih ali avtorskih pogodb, študentskega dela, kot tudi preko drugačnih pravno-formalnih oblik delovnih razmerij.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja