Go to Top

PCT POGOJ – Nov režim od 15.9. dalje (v pričakovanju sprememb)

PCT pogoj je zahtevan skorajda povsod

PCT pogoj oziroma pogoj prebolelosti, cepljenosti ali negativnega izvida na test je od 15.9. dalje obvezen skorajda na vseh področjih javnega življenja. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR-testom, hitrim testom ali samotestiranjem. Cepljenost posameznik za izpolnjen PCT pogoj dokazuje- z dokazilom o cepljenju proti covid-19, če je prejel drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oziroma cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen.

Informativni izračun plače

Za posameznike, ki so preboleli covid-19 in so cepljeni, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR cepile z enim odmerkom kateregakoli cepiva. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema prvega odmerka cepiva.

Vas zanima obdavčitev kriptovalut? Prijavite se na brezplačen dogodek!

Kaj velja kod dokaz za PCT pogoj?

Kot dokazilo za izpolnjen PCT pogoj se upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti. Najbolj vsestransko je potrdilo, ki si ga lahko vsak uredi z uporabo aplikacije zVem kar na svojem mobilnem telefonu. To potrdilo je v javnosti bolj znano kot digitalno covid potrdilo.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Za koga PCT pogoje ne velja?

PCT pogoje ne velja za:

  • mlajše od 12 let,
  • oseba, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec ali prvo triado osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami;
  • osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase;
  • učence in dijake pri prevozu z javnim potniškim prometom.

podjetniško svetovanje

PCT pogoj in oblika samotestiranja

Za učence zadnje triade in dijake, katerim je omogočeno samotestiranje, bo lastni test zadoščal tudi za izpolnjevanje PCT pogoja pri obšolskih dejavnostih. Odrasli, ki pa se odločijo za enotedensko samotestiranje, zaradi zahteve delodajalca po izpolnjevanju pogoja PCT, pa lahko s tem testom izpolnjujejo pogoj zgolj za službene namene, ne pa za namene javnega življenja in uporabljanja drugih storitev.

Izpolnjevanje pogoja PCT lahko posameznik dokazuje:

  • z negativnim rezultatom hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, ali
  • z negativnim rezultatom PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

So maske še vedno obvezne za izpolnjen PCT pogoj?

Maske so že vedno obvezne za uporabo v zaprtih javnih prostorih. Obvezne so tudi pri zadrževanju na odprtih javnih mestih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Uporaba maske pa ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva PCT pogoj .

Maska ni obvezna:

  • na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva PCT pogoj,
  • za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, učence v osnovni šoli do vključno petega razreda, ko so v mehurčku,
  • za učence glasbene šole do vključno drugega razreda ter vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike v vrtcu pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja