Go to Top

Digitalna zelena potrdila bodo na voljo konec junija

Digitalna zelena potrdila EU za svoje državljane uveljavlja tik pred poletno turistično sezono

Digitalna zelena potrdila bodo v Sloveniji dostopna na portalu zVem, za pridobitev potrdil pa bodo državljani morali imeti mobilno identiteto smsPass ali digitalno potrdilo. Izdana bodo na podlagi podatkov v Centralnem registru podatkov o pacientih. Celotni sistem naj bi zaživel 1. julija.

Informativni izračun plače

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Digitalna zelena potrdila – kdo bo imel dostop?

Na portalu zVem bodo potrdila dostopna državljanom z mobilno identiteto smsPass ali digitalnim potrdilom. Do potrdil bodo lahko dostopali tudi izvajalci zdravstvene dejavnosti. Prav tako pa bo dostop do potrdil možen za pooblaščene osebe na NIJZ-u. Te osebe bodo lahko na zahtevo izdajale potrdila in jih posredovale po pošti.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kako bodo digitalna zelena potrdila izgledala?

Sistem digitalnih potrdil bo pripravljen tako, da ga bodo ljudje lahko hranili na mobilni napravi ali v papirnati obliki. Tako mobilna kot papirnata različica bo opremljena s QR kodo, ki bo vsebovala vse potrebne informacije. Dokumenti bodo opremljeni tudi z digitalnim žigom, ki bo dokazoval pristnost potrdil.

Potrdila bodo vsebovalo informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje in informacije o cepivu, testu ali preboleli bolezni. Podatke bodo lahko hranile le matične države.

podjetniško svetovanje

Digitalna zelena potrdila in ostala veljavna potrdila za prehod meje

Prehod meje s sosednjimi državami je sedaj že nekoliko olajšan. Digitalna zelena potrdila pa bodo omogočala še hitrejše preverjanje verodostojnosti ter zato enostavnejši postopek pri prehajanju meje in pri potovanjih. Enotna potrdila naj bi bila priznana v vseh članicah EU. Digitalna potrdila pa naj bi poleg lažjega prehoda mej, omogočala tudi preverjanje ljudi za obiske hotelov in drugih nastanitev, gostinskih poslopij in raznih prireditev.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Digitalna zelena potrdila pa ne bodo edina potrdila, ki naj bi od uvedbe omogočala prehod meje. Še naprej bodo namreč pri prehodu mej upoštevali tudi že sedaj veljavna dokazila, kot so potrdilo o cepljenju, negativnem testu in potrdila zdravnikov o prebolevnosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja