Go to Top

Nadomestilo za karanteno vse do konca leta 2021

Nadomestilo za karanteno bo v določenih primerih izplačano vse do konca leta

Nadomestilo za karanteno ali višjo silo je ukrep, ki je podaljšan vse do konca decembra 2021. Podaljšanje tega ukrepa je vključeno v sprejetem Zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), ki je bil 13.7. objavljen v Uradnem listu.

Informativni izračun plače

Komu pripada nadomestilo za karanteno

Delavec, ki zaradi karantene na domu ne more opravljati dela, je upravičen do nadomestila plače. Nadomestilo za karanteno delavcu pripada tudi, če je karantena odrejena njegovemu otroku. Vendar zgolj če gre za otroka ki obiskuje največ peti razred osnovne šole. Nadomestilo za karanteno, ki ga delavec prejme oziroma nadomestilo plače, ne sme biti nižje od minimalne plače v Sloveniji. Nadomestilo za karanteno pa delavec prejema zgolj za časovno obdobje, ko mu je odrejena karantena.

Vse o ustanovitvi d.o.o.

Nadomestilo za karanteno in njegova višina je odvisna od vzroka za karanteno

Vzrok za karanteno: Višina nadomestila plače:
Stik ali sum stika z okuženo osebo izven delovnih obveznosti 80% osnove plače
Stik z okuženo osebo na delovnem mestu 100% osnove plače

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Obveznosti delavca, ki mu je odrejena karantena

Delavec, ki je v karanteni na domu, mora najpozneje v 24 urah obvestiti delodajalca, da je v karanteni, in o razlogih za karanteno na domu. Najpozneje v treh delovnih dneh od prejema dokazila o napotitvi v karanteno na domu, pa mora to posredovati delodajalcu.

Vas zanima ustanovitev podjetja?

pravno svetovanje

Kako delodajalec vloži zahtevo za izplačilo nadomestila za karanteno

Delodajalec lahko zahteva povračilo izplačane plače za čas, ko je delavec v karanteni na domu zgolj, če izjavi, da ne more organizirati dela na domu za delavca, ki je bil v karanteni na domu.

Želim se prijaviti na e-novice

Delodajalec uveljavi pravico do povrnitve izplačanega nadomestila za karanteno tako, da v elektronski obliki vloži vlogo pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. To mora storiti v osmih dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi karantene na domu. Svoji vlogi mora priložiti tudi potrdilo o napotitvi delavca v karanteno. Ko vam Zavod prizna pravico do izplačila nadomestila, pa lahko vsak mesec do 10ga v mesecu vložite zahtevek za izplačilo vseh izplačanih nadomestil plač delavcem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja