Go to Top

Potrdilo o karanteni – podlaga za uveljavljanje nadomestila plače

Potrdilo o karanteni, ki je podlaga za uveljavljanje nadomestila plače si sedaj lahko posameznik uredi sam. Kdo izda Potrdilo o karanteni in kakšen je postopek pa predstavljamo v nadaljevanju članka.

Informativni izračun plače

Ste se znašli v situaciji, ko morate zaposlene napotiti na začasno čakanje na delo? Se kot delodajalec in podjetnik soočate z dilemami glede postopka odreditve čakanja na delo ter uveljavljanje povračila s strani države? Obrnite se na naše pravnike, ki Vam bodo odgovorili na vse nejasnosti ter za vas izpeljali celoten postopek. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na telefon 01 6001 528.

PRIJAVA NA 13. DNEVE PODJETNIŠTVA

Nadomestilo plače določa tudi PKP6

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Šestega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Šesti interventni zakon med drugim podaljšuje ukrep subvencioniranja čakanja na delo, iz naslova katerega delavcu pripada nadomestilo plače. Do nadomestila v višini 80% osnove so tako še naprej upravičeni delavci:

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potrdilo o karanteni – pogoj za uveljavljanje nadomestila plače

Po novem lahko nadomestilo plače uveljavljate s predložitvijo Potrdila o karanteni na domu. Oseba, ki je napotena na čakanje na delo doma, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (študent, samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavlja nadomestilo plače ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

BRUTO NETO PLAČA

Potrdilo o karanteni: kdo ga izda in kakšen je postopek?

Je bil vaš zaposleni v tesnem stiku z okuženo osebo? NIJZ v tem primeru svetuje, naj ostane doma in se vede, kot da je v karanteni na domu. Če takšna oseba potrebuje potrdilo o prestajanju karantene na domu, na portalu eUprava izpolni poseben obrazec. Potrdilo o karanteni na domu zaradi visoko tveganega stika z osebo, okuženo z koronavirusom, bo oseba prejela na elektronski naslov, ki ga je navedla v vlogi. Potrdilo o karanteni na domu delavec predloži delodajalcu oziroma vloži v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno s PKP6.

ŠESTI PROTIOKORONSKI PAKET

Potrdilo o karanteni na domu lahko pridobite na dva načina, in sicer:

  1. Vlogo preko portala eUprava oddajate z uporabo svoje e-identitete (digitalno potrdilo ali smsPASS). S tem imate omogočeno, da vlogo shranite v svoj predal na eUpravi in v nekaj minutah v ta predal dobite tudi Potrdilo o karanteni na domu. Vam je digitalno potrdilo poteklo? Tudi v času epidemije ga je mogoče obnoviti!
  2. Vlogo oddajate preko portala eUprava brez uporabe svoje e-identitete. To pomeni, da boste Potrdilo o karanteni na domu dobili na elektronski naslov, ki ga boste vpisali na vlogi.

Pravni nasvet

Potrebujete Potrdilo o karanteni, ker ste ostali doma z otrokom, ki je ostal v karanteni?

Če je otrok ostal v karanteni na domu, kot skrbnik na portalu eUprava izpolnite obrazec. Potrdilo o karanteni boste prejeli na elektronski naslov, ki ga navedete v vlogi. Ko prejmete potrdilo ga posredujete svojemu delodajalcu oziroma vložite v postopkih za povračilo nadomestila prihodka.

Delodajalci, ste vlogo za potrdilo že posredovali na elektronski naslov NIJZ?

Delodajalci, če ste vlogo za potrdilo za svoje zaposlene oddali do vključno 11. 11. 2020 na elektronski naslov Karantena.Potrdilo@nijz.si, boste potrdilo prejeli na elektronski naslov. Pridobitev Potrdila o karanteni preko portala eUprava ni potrebno.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Vam je bila karantena odrejena ob prestopu državne meje?

Če vam je karanteno odredil policist ob prestopu državne meje boste nadomestilo uveljavljali s potrdilom, ki vam ga je izdala policija. Tudi v tem primeru pridobitev Potrdila o karanteni preko portala eUprava ni potrebno.

 

Vir: NIJZ in eUprava

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja