Go to Top

Odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka: višja sila ali dopust?

Odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka poraja mnogotera vprašanja med starši. Ti se sprašujejo, na podlagi česa bodo doma s šolarji. Vlada se je namreč odločila za podaljšanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Ukrepi pa predvidevajo tudi podaljšanje jesenskih počitnic za teden dni.

Informativni izračun plače

Podjetniki, stojimo vam ob strani v teh izrednih razmerah. Naši strokovnjaki redno spremljajo vse novosti zakonodaje. Če se srečujete z nejasnostmi glede vaših pravic, se lahko javite naši pravni službi. Ta vam bo pomagala na vaši podjetniški poti. Pravni službi lahko pišete na [email protected].

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Odsotnost z dela je lahko tudi dopust

Kakšne so pravice delavca do odsotnosti z dela zaradi obveznosti varstva otroka v primerih nemožnosti obiskovanja šole? Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MIZŠ) odgovarja: »delavcu, pri katerem je podana višja sila, zaradi katere ne more opravljati dela, v obdobju, dokler so izpolnjeni vsi elementi višje sile (dokler je višja sila podana) na podlagi ZZUOOP, je opravičena odsotnost z dela. Višja sila daje delavcu tudi pravico do nadomestila za odsotnost v višini 80 odstotkov osnove.«

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka je lahko tudi dopust. »Delavec in delodajalec bi se lahko dogovorila o izrabi letnega dopusta, a enostransko odrejanje ni v dopustno.«

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Obveznosti delodajalca in delavca

  • Odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otrok mora delavec najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, sporočiti delodajalcu.
  • Delodajalec v postopku uveljavljanja povračila nadomestila plače, ko delavec ne more opravljati dela, ker koristi odsotnost z dela zaradi nujnega varstva, mora vlogi priložiti tudi izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Pravni nasvet

Kako je s plačevanjem šolske prehrane?

Starši so oproščeni plačila vrtcev in tudi šolske prehrane za čas zaprtja. »Glede plačila šolske prehrane velja enako, kot če gre za običajno odsotnost od pouka«, so pojasnili na MIZŠ.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja