Go to Top

Napotitev delavca na čakanje na delo

Napotitev delavca na čakanje na delo – glavne zahteve in določbe, ki jih predvideva zakon!

Napotitev delavca na čakanje na delo: kdaj se delodajalec lahko odloči za to možnost in kakšne pogoje mora izpolnjevati? Ali potrebuje delodajalec za napotitev delavca na čakanja na delo soglasje delavca? Pokličite nas na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si in se dogovorite za pravno ali davčno svetovanje. Preverite kakšno dokumentacijo je potrebno pripraviti ter kako jo delavcu vročiti.

Informativni izračun plače

Kako napotitev delavca na čakanje na delo ureja zakonodaja?

Zakon o delovnih razmerjih določa,  da lahko delodajalec začasno, z namenom ohranitve zaposlitve pisno napoti delavca na čakanje na delo doma. Delodajalec lahko napoti delavca na čakanje na delo najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu.

Delodajalec lahko pošlje delavcu pisno napotitev delavca na čakanje tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kateri so pogoji, ki morajo biti izpolnjeni,  za napotitev delavca na čakanje

Delodajalec lahko odredi delavcu začasno čakanja na delo doma pod naslednjimi pogoji, ki morajo biti hkrati izpolnjeni:

 1. delodajalec delavce ne more zagotoviti delavcu iz poslovnega razloga,
 2. začasno prenehanje potreb po delu delavca traja šest mesecev ali manj v posameznem koledarskem letu,
 3. odreditev tega ukrepa je namenjena ohranitvi delavčeve zaposlitve.

Poslovni razlog je podan, če delodajalec lahko dokaže, da je prenehala potreba po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

podjetniško svetovanje

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Napotitev delavca na čakanje na delo in nadomestilo plače

Napotitev delavca na čakanje na deloV primeru čakanja na delo ima delavec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove. Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas v zadnjih treh mesecih oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti.

Če delodajalec delavcu v času čakanja na delo ne zagotovi nadomestila se kaznuje z globo od 3.000 do 20.000 evrov.

Svetujemo vam, da spremljate tudi našo spletno stran, kjer vam bomo obveščali o novostih in ukrepih, ki bodo sprejeti v zvezi z epidemijo korona virusa. Že sedaj vas opozarjamo, da predlog interventnega zakona predvideva, da ima delodajalec pravico do delnega povračila izplačanih nadomestil plač delavcem, ki jih je začasno napotil na čakanju na delo doma.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Komentarjev (4)

 • Monika M. Hrvatin 20. Marca 2020 - 9:22 Odgovori

  Ali to velja tudi za lastnike podjetij, kjer so lastniki zaposleni in edina dva delavca v podjetju? Saj so zaradi prepovedi obratovanja nezivilskih trgovin bili primorani zapreti in so doma na cakanju.

  lp
  Monika

  • DATA d.o.o. 24. Marca 2020 - 11:41 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Tovrstni primeri, kjer so lastniki hkrati tudi zaposleni v podjetju je predmet specifične ureditve. Ker nam niso znane vse podrobnosti vaše pravnoorganizacijske situacije vam lahko ponudimo pravno svetovanje, kjer naši pravniki poiščejo za vas najugodnejšo rešitev. Tovrstno svetovanje je plačljivo, in sicer znaša 120,00 EUR + DDV. Če bi vas tovrstno svetovanje zanimalo me prosim obvestite, da vam pripravimo ponudbo.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Monika stros 23. Marca 2020 - 11:16 Odgovori

  Zanima me,če ti lahko delodajalec,piše minus ure,ko si na čakanju na delo in dopust?

  • DATA d.o.o. 24. Marca 2020 - 10:51 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Čakanje na delo na domu je predmet posebne ureditve, ki ni združljiv z dopustom oziroma koriščenjem nadur.

   Lep pozdrav, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja