Go to Top

Povračilo nadomestila plače

Povračilo nadomestila plače je eden izmed interventnih ukrepov, namenjenih ohranitvi delovnih mest zaposlenih, ki jim delodajalci začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije. Ukrep je prav tako namenjen ohranitvi zaposlenih, ki ne morejo opravljati dela zaradi karantene ali iz razloga višje sile zaradi obveznosti varstva otrok ali drugih zunanjih objektivnih okoliščin.

Izračunajte si plačo

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Rok za državno povračilo nadomestila plače podaljšan

Rok za državno povračilo nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej, se podaljšuje do 30. junija 2021.

Sklep o spremembah Sklepa o podaljšanju veljavnosti določenih ukrepov iz Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 ter Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 je začel veljati 25. marca 2021.

V času epidemije se zakonodaja iz tedna v teden spreminja. Sprejemajo se novi odloki in ukrepi, s katerimi se skušajo omiliti posledice epidemije. Preberite, kakšni so predlogi za PKP9, ki so jih podali iz Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije. Spremljajte novice DATA d.o.o. ali se na njih brezplačno naročite. S tem boste dnevno obveščeni o aktualnih dogodkih na področju gospodarstva in podjetništva.

Prijava na e-novice

Povračilo nadomestila plače – odrejena karantena ali višja sila

Povračilo nadomestila plače lahko delodajalci še naprej uveljavljajo:

  • za zaposlene, ki zaradi odrejene karantene ne morejo opravljati dela in jim ne morete organizirati dela na domu,
  • za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela iz razlogov višje sile zaradi varstva otrok ali drugih zunanjih objektivnih okoliščin, opredeljenih v zakonodaji.

Povračilo nadomestila plače lahko delodajalci uveljavljajo le za obdobje, v katerem je bila zaposlenemu odrejena karantena oziroma dokler veljajo okoliščine višje sile, ki opravičujejo odsotnost zaposlenega.

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Oddaja zahtevka za povračilo nadomestila plače

Vlogo za povračilo nadomestila delodajalec se odda elektronsko na portalu za delodajalce, najkasneje v 8 dneh od prvega dne odsotnosti zaposlenega (zaradi odrejene karantene ali iz razloga višje sile). Pri višji sili (zaradi obveznosti varstva otrok ali drugih zunanjih objektivih okoliščin) morajo vlagatelji priložiti izjavo zaposlenega o obstoju osebnih okoliščin.

Oči so uprte v PKP9

Povračilo nadomestila plače – višina nadomestila:

  • za čas karantene je odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni,
  • za okoliščine višje sile je enaka kot pri nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnih razlogov (80 % osnove),
  • od 1. 12. 2020 velja, da nadomestilo plače za karanteno in višjo silo ne sme biti nižje od minimalne plače.

Povračilo nadomestila plače bo prispelo na TRR

Dodatna pozornost pri navajanju TRR ne bo odveč, saj bo znesek za povračilo nadomestila plače nakazan na TRR, ki ga vlagatelj navede.

Pravni nasvetPrav tako se do 30. junija podaljšujejo tudi:

  • ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka,
  • upravičeno obdobje za uveljavljanje delnega povračila nekritih fiksnih stroškov.

Potrebujete davčni nasvet? Kontaktirajte as za ponudbo in si rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja