Go to Top

Zelena prepustnica je vaš potni list v času epidemije

Zelena prepustnica oziroma Covid potni list

Zelena prepustnica oziroma evropsko digitalno Covid potrdilo je dokaz, da je posameznik bodisi cepljen proti Covid-19, prebolel bolezen ali pa ima negativen rezultat na okužbo. Imetniku te prepustnice je omogočeno prosto gibanje in opravljanje različnih dejavnosti, za katere se sicer zahteva pogoj PCT.

Izračunajte si plačo!

Kdaj bo zelena prepustnica na voljo v Sloveniji?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zelena prepustnica naj bi se po začrtani časovnici Evropske komisije začela uporabljati s 1. julijem in sicer po celotni Evropski uniji. Potrdilo je brezplačno, do njega pa so upravičeni vsi prebivalci EU ter njihovi družinski člani. Prav tako pa lahko potrdilo dobijo tudi tujci, ki zakonito prebivajo v katerikoli državi članici.

podjetniško svetovanje

Kako deluje zelena prepustnica?

Zelena prepustnica bo posameznikom olajšala prosto gibanje znotraj Evropske unije. Prepustnica bo vsebovala QR kodo z digitalnim podpisom, ki varuje verodostojnost izdanega potrdila. Digitalno različico potrdila boste lahko hranili kar na mobilni napravi, sicer pa boste morali zaprositi za papirno različico.

Za pridobitev digitalnega zelenega potrdila bodo državljani morali imeti digitalno identiteto smsPass.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Podatki na zeleni prepustnici

Zelena prepustnica vsebuje ime in priimek imetnika prepustnice, datum rojstva, datum izdaje potrdila, podatek o cepljenju oziroma preboleli bolezni. Podatki so na voljo zgolj na potrdilu in se ob prehodu v drugo državo ne hranijo v tujini. Evropska komisija je izdala navodilo, da se bo preverjala zgolj veljavnost in pristnost prepustnice, ne bo pa se preverjalo, kdo je potrdilo izdal.

Zelena prepustnica bo izdana vsakemu, ki se bo cepil proti Covid-19, ne glede na število odmerkov cepiva, ki ga je prejel. Digitalno potrdilo bodo lahko pridobili tudi otroci, saj je Evropska agencija za zdravila odobrila uporabo določenega cepiva za otroke starejše od 12let.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Minimalna časovna veljavnost potrdil

Časovna omejenost izdanih potrdil se navezuje zgolj na potrdilo o preboleli bolezni. Veljavnost tega je omejena na 180 dni. Omejena pa je tudi veljavnost izdanih potrdil o testiranju na Covid-19. Evropska Komisija tako poziva k usklajevanju veljavnosti testov in sicer 72ur za teste PCR in 48 ur za hitre antigenske teste, če jih država članica sprejema.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Samo-testiranje ni vključeno v izdana potrdila znotraj zelene prepustnice

Ker se samo-testiranje ne izvaja v kontroliranih pogojih, se rezultati takšnih testov štejejo za manj zanesljive. Zato je veljavno zgolj potrdilo, ki ga o izvedenem testu izda zdravstveni organ kot npr. zdravstveni dom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja