Go to Top

QR koda – veste, kaj to je in čemu je namenjena?

QR koda olajša dostop do spletne vsebine

QR koda so vedno bolj pogosto pri poslovanju uporabljene dvodimenzionalne oziroma matrične črtne kode. So sodobnejša verzija običajne črtne kode oziroma bar kode, ki se običajno pojavljajo na računih in izdelkih.

Izračunajte si plačo!

QR kode bodo (ob drugih možnostih, ki jih omogoča spremenjen Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov) natisnjene tudi  na davčno potrjenih računih, ki bodo izdani z elektronskimi napravami. Z njimi bodo potrošniki lahko preverili, ali je bil konkreten račun dejansko potrjen na Finančni upravi RS.

Regres za upokojence 2021

Kje se pojavljajo QR kode?

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

QR kode so se v zadnjih letih zelo razširile, saj jih je mogoče enostavno povezati s svetovnim spletom. Ker lahko shranijo veliko količino podatkov in lahko delujejo tudi kot vstopna povezava, se uporabljajo predvsem za oglaševanje podjetij, spletnih strani in za druge, podobne namene.

QR koda, ki vsebuje naslov določene spletne strani, se je lahko natisnjena v revijah, na plakatih ali na letakih. Tako lahko uporabnik mobilnega telefona ali tabličnega računalnika hitreje dostopa do želenih vsebin. Iz tega izvira tudi ime kode oziroma kratice – QR izhaja iz angleške besede »quick response«, kar je po slovensko »hiter odziv«.

podjetniško svetovanje

Kako se uporablja QR koda?

Uporabnik mora imeti mobilni telefon ali tablični računalnik, na katerem je vgrajena kamera. Z njo posname kodo, ki jo aplikacija na telefonu ali tabličnem računalniku prebere in pri tem uporabnika naslovi na spletno stran, ki je skrita v kodi. Aplikacije, s katero je mogoče posneti QR kode, je brezplačna in je kompatibilna za večino mobilnih aparatov.

Na spletu si lahko uporabnik, podjetje ali podjetnik tudi sam ustvari črtno kodo z različnimi brezplačnimi generatorji QR kod. V kodah se lahko pojavljajo različni podatki podjetja, kot je na primer vsebina poslovne vizitke, izjave ali celo slogan podjetja. Lahko dodate tudi svojo telefonsko številko ali vsebino SMS sporočila. Je enostaven način, kako popestriti način vsakdanjega komuniciranja – tudi v poslovnem svetu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

QR kode delujejo tudi poškodovane

Dvodimenzionalna QR koda je bila ustvarjena v japonskem podjetju Denso Wave Incorporated, ki je v 60. letih delovalo pod imenom Denso Corporated. Podjetje je še vedno nosilec patenta za novo tehnologijo, a se je odpovedalo vsem pravicam.

Največja prednost QR kod je, da so zaščitene pred poškodbami, saj se podatki na njih ohranijo tudi, če je koda umazana ali poškodovana. Posebnost matrične črtne kode je tudi ta, da je koda berljiva iz vseh kotov oziroma je vsestranska.

Na spletni strani QRcode.com še pišejo, da koda QR vsebuje stokrat toliko informacij, kolikor jih je na voljo v tako imenovani tradicionalni oziroma običajni črtni kodi. QR koda namreč vsebuje informacije, ki so zapisane vodoravno in navpično. Podatki, ki so vneseni v tradicionalne črtne kode pri QR kodah zasedajo le približno desetino prostora. To pomeni, da bi lahko v QR kodo lahko zapisali desetkrat toliko informacij kot v običajno črtno kodo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja