Go to Top

Davčno potrjeni računi – nekatere morate shraniti

Če sodelujete v nagradni igri Finančne uprave RS Vklopi razum, zahtevaj račun, morate račune, ki niso bili potrjeni, shraniti do zaključka nagradne igre. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da ostanete brez nagrade, čeprav bi bili izžrebani. Davčno potrjeni računi praviloma niso problematični.

izobraževanje

Enostavno knjigovodstvo si lahko manjši podjetniki vodijo sami in s tem prihranijo strošek računovodenja. Na delavnici vas naučimo vsega, kar morate vedeti za enostavno knjigovodenje svojih poslovnih knjig.

Več informacij

Na Finančni upravi RS pojasnjujejo, da morate v skladu s pravili nagradne igre, v kateri sodelujejo davčno potrjeni računi in tisti, ki morebiti niso, shraniti le račune, ki ste jih želeli vnesti v mobilno aplikacijo, a ste od informacijskega sistema dobili povratno informacijo, da račun ni bil potrjen ali da se ta ne ujema z izdanim računom. Shraniti ga morate tudi, če računa zaradi poteka 30-dnevnega roka za preverjanje računa ni mogoče več preveriti, če preko mobilne aplikacije za sodelovanje v nagradni igri pošljete fotografijo računa ali če ročno vnesete ZOI in dodatne podatke o računu – davčno številko izdajatelja, datum izdaje računa in znesek računa. V vseh teh primerih morate izvirnik računa shraniti do izteka roka za izplačilo nagrad!

»Računov, za katere aplikacija sporoči, da so potrjeni na Finančni upravi RS in pri katerih potrošnik potrdi, da se podatki ujemajo s tistimi na računu, ni potrebno hraniti,« pojasnjujejo na Fursu.

davčno potrjeni računi

Izvirnike računov boste morali Fursu pred izplačilom nagrade predložiti vedno, ko bo paket računov, s katerim želite sodelovati v nagradni igri sestavljen iz poslanih fotografij računov in računov, ki niso bili potrjeni preko davčne blagajne, računov, ki so bili poslani preko odprtega portala e-Davki in jih ni bilo mogoče preveriti ter v primeru, ko ste na pošto oddali kopije računov. »Če izžrebanec izvirnih iz prejšnjega odstavka ne predloži na vpogled, ni upravičen do nagrade in se ta prenese v naslednji krog nagradne igre,« še dodajajo na Fursu.

Shranjeni morajo biti tudi davčno potrjeni računi, ki ste jih skopirali

Mobilna aplikacija – ob njej lahko potrošniki sodelujejo v nagradni igri tudi tako, da davčno potrjene račune pošiljajo preko portala e-Davki ali po pošti – sicer deluje tako, da sama naredi paket, v katerem je 10 računov različnih izdajateljev. Ostali računi že vnesenih izdajateljev se shranijo med neuvrščene in se v paket oblikujejo takrat, ko jim dodate devet računov različnih izdajateljev oziroma podjetij. Če paket, v katerem je več računov istega izdajatelja pošljete po pošti, bo ta neveljaven. Dva računa iz npr. dveh različnih prodajaln enega podjetja računa istega izdajatelja: »Najlažje je, da se potrošnik orientira glede na davčno številko izdajatelja, ki mora biti druga.«

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Če izdate le nekaj računov na mesec, se lahko odločite za uporabo aplikacije na spletni strani Fursa Mini blagajna. Pravilne uporabe vas naučimo na delavnici.

Več informacij

Do sedaj se je v prvi krog nagradne igre, o kateri smo že pisali v prispevku Davčne blagajne: zavezance bodo preverjali tudi kupci, vključilo preko mobilne aplikacije 25.087 potrošnikov, ki so v preverjanje poslali preko dva milijona računov. Vsak dan zgolj potrošniki preko mobilne aplikacije preverijo cca. 100.000 računov oziroma vsak 30 račun, ki ga izdajo zavezanci za davčno potrjevanje računov.

Furs sicer v nagradni igri – žrebanje bo enkrat v vsakem četrtletju letos – obljublja od 1.000 do 15.000 evrov nagrade.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja