Go to Top

PCR-testiranja od danes ne več za vsakega!

PCR-testiranja – nov protokol za PCR-teste

PCR-testiranja oz. zmogljivosti PCR-testiranja so omejene. Zato od danes veljajo nekatere spremembe! Kaj je od danes drugače? Mimogrede, na naši Data točki lahko ustanovite svoje podjetje! Če potrebujete dodatne informacije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj se je spremenilo za osebe brez znakov okužbe?

Sprememba glede PCR-testiranja je naslednja. Oseba brez znakov okužbe, ki je ob samotestiranju ali na testiranju s hitrim testom pozitivna, opravi PCR-test. Ko pride na točko PCR-testiranja mora s sabo imeti fotografijo testa ali test ter osebni dokument. Prav tako se mora oseba samoosamiti na domu in ne sme biti v stiku s člani gospodinjstva. Če je tudi rezultat PCR-testiranja pozitiven ostane še vedno v samoizolaciji ter obvesti vse, s katerimi je bila v stiku ter delodajalca.

Registrirajte s.p. pri nas!

PCR-testiranja pri osebah z znaki okužbe

Več sprememb glede PCR-testiranja je pri osebah, ki imajo znake okužbe s koronavirusom. Takšna oseba se mora samoosamiti, lahko se samotestira ter obvesti zdravnika. Osebni zdravnik nato posebej ogrožene simptomatske osebe napoti neposredno na PCR-test. V to skupino spadajo kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci. Osebe, ki ne spadajo v eno izmed teh skupin, pa zdravnik napoti na testiranje s hitrim antigenskim testom. Če je ta pozitiven, potem se opravi še PCR-test. Če je rezultat PCR-testiranja negativen, se oseba samoosami za 3 dni (oz. 72 ur) ter lahko koristi bolniški stalež.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

podjetniško svetovanje

 Bi želeli zaslužiti s hobijem?

Laboratoriji so zelo obremenjeni

Nov protokol za PCR-testiranja je vzpostavljen zaradi obremenjenosti v državnih laboratorijih. Tam bodo pregledovali samo še brise, ki jih bodo k njim poslali iz javnih zdravstvenih zavodov ter koncesionarjev, ki delujejo v javnem zdravstvu. Na točkah PCR-testiranja, kjer jemljejo brise, te nato pošiljajo v laboratorija dveh institucij. To sta Nacionalni laboratorij za okolje, zdravje in hrano ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo.

Prijavite se na seminar Davčni obračun za normirance!

Kako do PCR-testa, če ga potrebujete za pot v tujino?

Do sedaj so v enega izmed zgoraj omenjenih laboratorijev brise PCR-testiranja pošiljali v večini primeri tudi zasebniki. Pri njih so teste opravljali tisti, ki niso imeli simptomov, a so PCR-test potrebovali za prestop meje ali kakšnega drugega razloga. Ker bosta sedaj državna laboratorija namenjena zgolj potrjevanju okužb, zasebniki brisov več ne bodo mogli pošiljati k njim. Kaj to pomeni za tiste, ki potrebujejo PCR-test recimo za prehod meje? Zasebnike, ki PCR-testiranja opravljajo pokličite ter vprašajte, če imajo svoj laboratorij ter lahko tako zagotovijo rezultat. Mimogrede, od danes veljajo tudi nekatere novosti pri karanteni. V tem članku pa lahko preverite, kako dolgo bo s 1. februarjem veljalo vaše covid potrdilo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja