Go to Top

Osebni dokument – s katerim čez mejo?

Osebni dokument izkazuje identiteto posameznika

Osebni dokument je javna listina, s katerim se izkazuje identiteta in državljanstvo posameznika. Nujno je potreben tudi ob prehodu meje oziroma potovanju v tuje države. Običajno za prehod državne meje uporabljamo potni list, vendar lahko v določene države potujemo tudi zgolj z osebno izkaznico.

Obračunajte si plačo!

Izkazovanje identitete in državljanstva

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Osebni dokument je javna listina, opremljena s fotografijo, s katero posameznik izkazuje svojo identiteto in državljanstvo. Osebni dokument lahko posamezniku izda samo pristojni državni organ.

Uradni osebni dokumenti, ki se izdajajo v Republiki Sloveniji so osebna izkaznica, potni list, obmejna prepustnica, vozniško dovoljenje, orožni list in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Vendar pa z vsakim osebnim dokumentom ne moremo tudi prehajati meje oziroma potovati v tuje države.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Osebni dokument za prehod meje

V nekatere države lahko slovenski državljani potujemo tudi z osebno izkaznico, medtem ko za druge potrebujemo veljaven potni list.

Pred nameravanim prehodom meje je pomembno preveriti veljavnost naših osebnih dokumentov. Če se v tujino odpravimo za daljše obdobje, je potrebno paziti tudi, da bo naš osebni dokument veljaven tudi ob vrnitvi.

podjetniško svetovanje

Potni list ali osebna izkaznica

Potni list je osebni dokument, ki slovenskemu državljanu prioritetno služi za prehod meje in dokazovanje njegove istovetnosti in državljanstva. Do potnega lista je  je upravičen vsak državljan Republike Slovenije.

Osebna izkaznica je osebni dokument, s katero državljani Republike Slovenije izkazujemo svojo istovetnost in državljanstvo. Tudi pravico do izdaje osebne izkaznice ima vsak državljan.

Vsi polnoletni državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki nimajo druge veljavne javne listine, morajo obvezno imeti vsaj osebno izkaznico. Osebne izkaznice in potne liste izdajajo upravne enote.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

S katerim dokumentom v tujino?

S potnim listom lahko slovenski državljani potujemo v vse države. Z veljavno osebno izkaznico pa le v nekatere. Te države so:

  • vse države, ki so članice Evropske unije,
  • vse države, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora (poleg članic EU še Islandija, Lichtenstein, Norveška, Velika Britanija)
  • Švico, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo in Albanijo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kdaj potrebujem vizum?

Pred odhodom v tujino je vsekakor potrebno preveriti tudi morebitne ostale pogoje za vstop v posamezno državo. Za vstop v nekatere države se namreč poleg veljavne potne listine zahteva še vizum.

Za katere države slovenski državljani potrebujemo vizum, lahko preverite na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja