Go to Top

Veljavnost osebnih dokumentov – po koliko letih jih je treba zamenjati?

Veljavnost osebnih dokumentov

Veljavnost osebnih dokumentov je odvisna od vrste dokumenta, pa tudi od starosti osebe. V članku bomo pogledali, kako dolgo veljajo osebne izkaznice, potni listi in vozniška dovoljenja!

Informativni izračun plače

Veljavnost osebnih dokumentov – osebna izkaznica

Pregled tega, kako dolga je veljavnost osebnih dokumentov začenjamo z osebnimi izkaznicami. Ta je obvezna za vse polnoletne državljane s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki nimajo drugega osebnega dokumenta s fotografijo, ki ga je izdal državni organ. Z osebno izkaznico se izkaže identiteta in državljanstvo. Z njo pa lahko potujemo v določene države. Od konca marca se v Sloveniji izdajajo biometrične osebne izkaznice. Veljavnost osebnih izkaznic se razlikuje glede na starost oz. okoliščine. Osebne izkaznice imajo tako različno dobo veljavnosti:

  • 3 leta, če je otrok mlajši od 3 let.
  • 5 let, če je otrok star od 3 do 18 let.
  • 10 let, če je državljan star od 18 do 70 let.
  • Trajno, če je državljan star 70 ali več let.

Lahko pa je veljavnost osebnih izkaznic tudi krajša, in sicer samo leto dni. Leto dni osebna izkaznica velja, če ste v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubili, pogrešili ali so vam ukradli dve ali več osebnih izkaznic. Za obdobje enega leta osebna izkaznica velja tudi, če ste državljan z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča. Prav tako pa leto dni osebna izkaznica velja, če ima oznako prepovedi prehoda državne meje. Enoletna veljavnost je tudi v primeru, če posamezniku ni možno odvzeti prstnih odtisov. In to zaradi začasnih zdravstvenih razlogov.

Registracija s.p. na Dati je enostavna in hitra! Pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Veljavnost osebnih dokumentov – potni list

Potni list je javna listina, ki slovenskim državljanom služi za prehod državne meje. Hkrati pa z njim dokazujemo istovetnost in državljanstvo. Pridobi ga lahko vsak državljan, ne glede na starost. Tudi veljavnost osebnih dokumentov v obliki potnega lista je različna. Potni listi imajo naslednje dobe veljavnosti:

  • 3 leta, če je otrok mlajši od 3 let.
  • 5 let, če je otrok star med 3 in 18 leti.
  • 10 let, če je državljan star 18 ali več let.

Podobno kot pri osebni izkaznici pa velja, da potni list velja 1 leto, če ste v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge izgubili, pogrešili ali pa so vam ukradli dva ali več potnih listov. Prav tako je potni list veljaven leto dni, če začasno ni mogoč odvzem prstnih odtisov.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Veljavnost osebnih dokumentov – vozniško dovoljenje

Veljavnost vozniških dovoljenj je najbolj specifična. Veljavnost vozniških dovoljenj določa 59. člen Zakona o voznikih. Vozniško dovoljenje se izda do dopolnjenega 21. leta starosti. Ali pa za dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij A2 ali A in B. Dovoljenje se podaljša po opravljenem programu dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za eno izmed teh kategorij. Veljavnost osebnih dokumentov oz. vozniških dovoljenj je odvisna od kategorije in starosti voznika. Vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G se izda z veljavnostjo desetih let. A to zgolj do dopolnjene starosti 70 let. Po tem se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo petih let, ob predložitvi zdravniškega spričevala. To mora dokazovati, da je oseba telesno in duševno zmožna za vožnjo motornega vozila določene kategorije. Za kategorije C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo pet let. A največ do 65. leta starosti. Po 65. letu se za te kategorije vozniško dovoljenje izda za tri leta (prav tako ob predložitvi zdravniškega spričevala). Pri tem je potrebno še omeniti, da je veljavnost vozniških dovoljenj lahko tudi krajša. In to v primeru, če je tako določeno v zdravniškem spričevalu. Mimogrede, preberite tudi, da bo potrebno kmalu zamenjati roza vozniško, če jo še imate!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja