Go to Top

Izguba osebnih dokumentov v tujini – kako postopati?

V našem članku smo pisali o osebnih dokumentih, ki jih potrebujemo za potovanje v tujino. Slovenski državljani lahko namreč v določene države potujemo zgolj z osebno izkaznico, medtem ko je za vstop v druge potreben potni list. Kako pa ravnati, če nas izguba ali kraja osebnih dokumentov doleti v tujini? Za pravni nasvet se obrnite na našo pravno službo.

Informativni izračun plače

Pred potovanjem v tujino je bistvenega pomena, da pravočasno preverimo veljavnost naših osebnih dokumentov. Ko se nahajamo v tuji državi pa je seveda pomembno tudi, da svoje dokumente skrbno varujemo. Izguba ali kraja dokumentov nam lahko močno zagreni dopust oz. bivanje v tujini.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Izguba, kraja ali pogrešitev osebnih dokumentov v tujini

Osebne dokumente je potrebno v tujini še posebej skrbno varovati. Ne prenašamo jih v izpostavljenih predalčkih torb ali žepih oblek. Priporočljivo je tudi, da s seboj na potovanje vzamemo tudi overjeno fotokopijo osebnega dokumenta, ki jo hranimo ločeno od originala.

Kljub vsej potrebni skrbnosti pa se lahko zgodi, da nas izguba ali kraja dokumentov doleti v tujini.

V tem primeru je potrebno:

    • izguba oziroma kraja mora biti prijavljena na najbližji izpostavi policije

in

  • poiskati je potrebno diplomatsko oziroma konzularno predstavništvo Republike Slovenije.

Diplomatska in konzularna predstavništva Republike Slovenije

Lokacije diplomatskih oziroma konzularnih predstavništev Republike Slovenije po svetu so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Potrebujete izkušeno računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Kadar v državi predstavništva Republike Slovenije ni, se lahko slovenski državljani obrnemo na predstavništvo katere izmed ostalih držav članic EU.

Če vas doleti kraja ali izguba dokumentov, vam bo predstavništvo Republike Slovenije kot državljanu izdalo začasne dokumente za vrnitev v domovino. Gre za poseben potni list za vrnitev, ki se izda za čas veljavnosti do 30 dni oziroma za čas, ki je potreben za vrnitev v domovino. V ta namen je potrebno predložiti dokazilo o prijavi na policiji, fotografijo oziroma dokaz o istovetnosti. Ravno iz tega razloga je priporočljivo, da v tujino vzamemo tudi overjeno kopijo osebnega dokumenta.

Pravni nasvet

Ne glede na to, kje naj je izguba ali kraja osebnega dokumenta doletela, je potrebno pogrešitev naznaniti na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Naznanitev je možna tudi preko spleta z uporabo digitalnega potrdila. Če se nahajamo na potovanju v tujini, je naznanitev pogrešitve dokumenta možna tudi na predstavništvu Republike Slovenije. Rok za naznanitev je 8 dni, če tega ne storimo, pa nas lahko doleti tudi globa. Opustitev naznanitve je namreč prekršek, za katerega se posameznik kaznuje z globo od 125 do 400 evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja