Go to Top

Novosti pri karanteni – kaj se tokrat spreminja?

Novosti pri karanteni – nove izjeme glede karantene

Novosti pri karanteni bodo veljale od srede naprej. Kakšne bodo nove izjeme pri napotitvi v karanteno? Mimogrede, na naši Data točki lahko odprete s.p. ali ustanovite d.o.o. Za več informacij pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Lahko se tudi dogovorite za individualna svetovanja z našimi podjetniškimi, pravnimi in/ali davčnimi svetovalci.

Informativni izračun plače

Novosti pri karanteni zaradi hitrega širjenja omikrona

Zaradi zelo hitrega širjenja različice omikron (številke potrjenih okužb so že nekaj časa v več tisočih na dan) se povečuje število odrejenih izolacij ter karanten. To povzroča težave v šolah, bolnišnicah, domovih za starejše, gospodarstvu in storitvah. Prav zaradi tega je vlada uvedla nekatere novosti pri karanteni. Od jutri (19.1.2022) bodo veljale nekatere nove izjeme pri napotitvi v karanteno ob tveganem stiku z okuženim.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Od prejšnjega tedna veljajo nekatere spremembe!

Že od prejšnjega tedna sicer veljajo nekatere novosti pri karanteni. Z desetih dni se je karantena skrajšala na sedem dni. Od prejšnjega ponedeljka v karanteno ni treba cepljenim s poživitvenim odmerkom, prebolelim, ki so imeli pozitivni PCR-test pred največ 45 dnevi ter cepljenim prebolevnikom.

Bi želeli zaslužiti s hobijem?

Katere so nove izjeme?

Od 19. januarja bodo tako veljale nove izjeme pri napotitvi v karanteno. V karanteno ob tveganem stiku ne bo treba:

  • Zaposlenim v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju – ti se bodo morali vsak dan 7 dni testirati s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje ali HAG testi pri zunanjih izvajalcih. Prav tako bodo pa morali na delu nositi FFP2 zaščitne maske.
  • Učencem, študentom in dijakom, a se bodo morali nato 7 dni testirati v šoli s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje.

Šolski razred bo šel v karanteno, če bo okužba v 14 dneh potrjena pri 30 odstotkih učencev. Enako velja tudi za skupine v vrtcih, s tem da za predšolske otroke ni samotestiranja.

Izjeme od prejšnjega tedna »superiorne«

Minister za zdravje je povedal, da so izjeme, ki veljajo od prejšnjega ponedeljka (polno cepljeni s poživitvenim odmerkom oz. nedavno preboleli) superiorne nad temi, ki bodo veljale od srede. To pomeni, da se ob izpolnjevanju izjem od prejšnjega tedna zaposlenim ob tveganem stiku ne bo treba vsakodnevno testirati.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Ob vstopu v Slovenijo sedemdnevna karantena, če ne izpolnjujete PCT!

Do novosti pri karanteni je prišlo tudi pri prihodu v Slovenijo iz tujine za tiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT. Prejšnji teden se je skrajšalo trajanje karantene na domu z deset na sedem dni. Prej je bilo karanteno predčasno prekiniti z negativnim PCR-testom, to pa zdaj več ne bo mogoče. Seveda pa še vedno velja, da brez napotitve v karanteno na domu, lahko vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj PCT. Mimogrede, preverite tudi, kako dolgo bo veljalo vaše covid potrdilo s 1. februarjem. Več aktualnih informacij glede koronavirusa lahko preberete na spletni strani Nijz.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja