Go to Top

Karantena na domu – vam pripada nadomestilo?

Karantena na domu – kot ukrep po interventni zakonodaji

Karantena na domu je ukrep po interventni zakonodaji, ki omogoča delodajalcem, da dobijo povrnjeno nadomestilo plače. Tega izplačajo zaposlenim, ki jim je odrejena obvezna karantena. Imate mogoče tudi vi vprašanja glede karantene? Ali druga vprašanja glede delovnega prava? Pri tem vam lahko pomagajo tudi naši pravni svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Karantena na domu – delavcu pripada 80 % plače

Zaposleni, ki mu je odrejena karantena na domu in ne more opravljati dela od doma, je upravičen do prejema nadomestila. To je v višini 80 % osnove plače. Osnova je enaka povprečni mesečni plači za polni delovni čas v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Nadomestilo plače za karanteno in višjo silo ne sme biti nižje od minimalne plače. Prav tako je delavec upravičen do prejema nadomestila, če zaradi varstva otroka (ki obiskuje vrtec ali osnovno šolo do 5. razreda) z odrejeno karanteno, ne more opravljati dela po pogodbi o zaposlitvi. Delavec mora delodajalca, najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga, o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

Starši otrok, ki niso podali soglasja za samotestiranje otrok v šoli, niso upravičeni do nadomestila plače. Pri njih namreč niso izpolnjeni pogoji, ki bi opravičevali nastanek višje sile. Povračilo izplačanih nadomestil plače lahko delodajalci uveljavljate le za obdobje, za katerega je bila odrejena karantena zaposlenemu oziroma dokler veljajo okoliščine višje sile, ki opravičujejo odsotnost zaposlenega.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

računovodsko svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Karantena na domu – ukrep je podaljšan do 31.3.2022

S PKP 10 se je podaljšalo tudi obdobje upravičenosti in roki za vložitev vlog za karanteno in višjo silo delavcev do konca marca 2022. Delodajalci morajo oddati vlogo za pridobitev nadomestila preko portala Za Delodajalce. Vlogo je potrebno vložiti v roku 8 dni od začetka odsotnosti zaposlenega, ki mu je izdana karantena na domu, ali pa je odsoten zaradi višje sile – varstva otroka, kateremu je odrejena karantena na domu. Vlogo lahko oddate tudi brez zahtevanih prilog – te lahko priložite pozneje. Pomembno pa je še poudariti, da se prepozno oddana vloga zavrže, zato jo je priporočljivo oddati čimprej.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Karantena na domu –  posebnosti pri različici omikron

Osebe, ki so bile v visoko rizičnem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z različico omikron, morajo v obvezno karanteno, tudi če so cepljene in so okužbo s Covid-19 že prebolele. Za to različico namreč ne veljajo izjeme od karantene, razne če je oseba že prejela tretji, poživitveni odmerek cepiva. Pojavljajo se tudi ideje, da bi se skrajšal čas trajanja karantene. In sicer iz desetih na sedem oz. pet dni. Več naj bi bilo znanega kmalu. Preberite tudi, da morajo samozaposleni za povračilo karantene oddati vlogo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja