Go to Top

PKP 10 sprejet – kaj prinaša deseti protikoronski zakon?

PKP 10 sprejet – državni zbor sprejel nov protikoronski zakon

PKP 10 sprejet – gre za zakon, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev posledic epidemije covida-19. Kaj vse pa prinaša? Mimogrede, razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja? Storite to pri nas na Dati! Za več informacij lahko pokličete na telefonsko številko 01/600-1530.

Informativni izračun plače

PKP 10 sprejet – solidarnostni dodatek za upokojence

Več o predlogu PKP 10 smo sicer pisali pred dober mesec nazaj. Po PKP 10 bodo upokojenci in starejši prejeli solidarnostni dodatek v enkratnem znesku. Tisti upokojenci, ki dobivajo manj kot 510 evrov pokojnine, bodo prejeli 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino do 612 evrov pa 230. 130 evrov bodo prejeli upokojenci, ki prejemajo do 714 evrov pokojnine. 150 evrov bodo dobili tudi kmetje, ki so starejši od 65 let ter prejemajo manj kot 591 evrov prihodkov. Dodatka za upokojence in kmete bosta izplačana do konca januarja 2022. Enak dodatek je predviden tudi za invalide in vojne veterane. Ti bodo dodatek v znesku 150 evrov prejeli dva mesece kasneje. Za nazaj (za delo v času razglašene epidemije) bodo dodatek prejeli tudi poklicni gasilci.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

PKP 10 sprejet – plačilo za civilno zaščito in študente

Plačilo bodo prejeli tudi pripadniki civilne zaščite in študentje ter dijaki, ki prostovoljno pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Prvi bodo prejeli 30 evrov, drugi pa 25 evrov na dan. To bo veljalo za čas od 11. novembra letos pa do konca junija 2022. Po PKP 10 bo možno neizkoriščeni letni dopust za leto 2020 koristiti še do 1. aprila prihodnjega leta. Dopust za leto 2021 pa bo možno izrabiti do konca 2022.

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

podjetniško svetovanje

Zaslužite s hobijem!

PKP 10 sprejet – denarne odškodnine za resne stranske učinke po cepljenju

Podaljšuje se tudi enkratno izplačilo za novorojenčke v vrednosti 500 evrov. PKP 10 pa uvaja tudi denarne odškodnine za tiste, ki bi po prejemu cepiva (oz. zdravila) proti covid-19 utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

PKP 10 sprejet – pomoč gospodarstvu

Med ukrepi za pomoč podjetjem je potrebno izpostaviti nov ukrep kreditiranja preko podjetniškega sklada. Prav tako se tudi uradno podaljšuje veljavnost lanskih turističnih bonov. Veljavni bodo do konca junija 2022. Iz proračuna se bodo delodajalcem krili tudi stroški hitrih testov. Za čas od 8.11.2021 do 31.1.2022 bodo delodajalci prejeli znesek v višini 92,50 evra za delavca, ki se mora samotestirati.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

PKP 10 sprejet – natančna določitev, kdo lahko sprejme izobraževanje na daljavo

PKP 10 sega tudi na področje pravosodja – postopki v povezavi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni začasno do konca februarja 2022 prekinejo. Direktor zavoda lahko prav tako v tem času obsojencu prekine prestajanje zaporne kazni oz. ga predčasno odpusti največ šest mesecev pred iztekom kazni. Odpravljene so tudi določbe iz PKP 5, ki so bile neustavne. Tam je bilo določeno, da lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanja na daljavo v osnovnih šolah ter zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Zdaj je v zakonu natančno določeno, kdo in kdaj sprejme odločitev o izvajanju izobraževanja na daljavo.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

PKP 10 sprejet – višje plače za zdravnike

V zakonu je prav tako še vedno možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. S sprejetim zakonom bodo (zobo)zdravniki bolje plačani. Po novem bodo lahko spadali v 63. plačilni razred, kar je šest plačilnih razredov višje kot do sedaj. Finančne posledice zakona so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja