Go to Top

PKP 10 – kaj vse predvideva? Kdo vse bo dobil pomoč?

PKP 10 – kaj prinaša deseti protikoronski paket?

PKP 10 – vlada je pripravila zakon o dodatnih ukrepih in pomočeh. Pregledali bomo, kaj prinaša predlog in kdo bo deležen pomoči. V našem podjetju DATA imamo tudi odlične pravne svetovalce, ki vam lahko pomagajo pri vprašanjih delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava. Za ponudbo plačljivega svetovanja lahko pokličete na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišete na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

PKP 10 – nadomestilo za karanteno samozaposlenim

Kot smo pisali pred kratkim, je v PKP 10 predvideno nadomestilo za karanteno na domu oz. nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile (varstvo otrok) tudi samozaposlenim. Poleg samozaposlenih se povračilo izgubljenega dohodka za zgoraj opisane primere predvideva tudi za družbenike, delničarje, ki so poslovodje, ter kmete. Višina nadomestila za 10 dni bi naj bila 250 evrov, za 20 dni pa 500 evrov. V primeru karantene, ki traja en mesec, pa bi upravičenci dobili 750 evrov. Ta dohodek bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Ustanovite svoje podjetje!

PKP 10 – povračilo stroškov za hitre teste

Predvideva se tudi, da bo vlada podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom itd. povrnila stroške za hitre teste. Znesek povračilo za enega delavca (ki je zaposlen na podlagi pogodbe o delovnem razmerju ali drugi obliki zaposlitve), ki se mora testirati bo 60 evrov. Podjetje bo lahko zaprosilo za povračilo za obdobje od 8. novembra do 31. decembra 2021. Obstaja pa možnost, da bo vlada ta ukrep podaljšala za do šest mesecev. Do 15. januarja 2022 bo moralo podjetje predložiti posebno izjavo Fursu. V tej bodo mogli navesti število delavcev, ki se morajo testirati na dan oddaje izjave, za katere se uveljavlja pomoč. Če bi podjetje oddalo lažne podatke, jim grozi globa – od 200 pa kar do 100.000 evrov kazni!

PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

pravno svetovanje

Ustanovite svoj s.p.! Storite to na DATA točki!

PKP 10 – dodatki tudi za upokojence, kmete in invalide!

Predvideva se pomoč tudi za upokojence, in sicer za tiste z najnižjimi pokojninami. Tisti, ki prejemajo manj kot 510 evrov, bodo dobili 300 evrov dodatka. Upokojenci, s pokojnino do 612 evrov bodo dobili 230 evrov. Tisti, ki pa prejemajo pokojnino do 714 evrov, pa bodo prejeli 130 evrov. Izplačilo tega dodatka bi naj bilo decembra. Dodatek bodo prejeli tudi kmetje (starejši od 65 let in nimajo pokojnine), ki imajo dohodke nižje od 591,20 evra. Ti bodo dobili 150 evrov dodatka. Enak znesek je predlagan tudi za invalide.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

PKP 10 – dodatek za civilno zaščito in prostovoljce

Plačilo oz. dodatek je predviden tudi za pripadnike civilne zaščite ter dijake in študente, ki prostovoljno pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Za prve se predvideva dodatek 30 evrov na dan, študenti oz. dijaki pa bi naj prejeli 25 evrov na dan.

Informativni izračun za normirance

PKP 10 – turistični boni podaljšani, odškodnine za zaplete pri cepljenju!

PKP 10 predvideva tudi podaljšanje veljavnosti lanskih turističnih bonov do 30. junija 2022. Pričakovati je podobno tudi glede t.i. bonov21, a zato ni potrebna zakonska podlaga, ampak je dovolj vladni sklep. Pred kratkim smo pisali, da je TGZS predlagal podaljšanje do 15. aprila 2022, a očitno so se odločili rok še podaljšati.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

PKP 10 – odškodnine za tiste, ki bi imeli zapleti po cepljenju proti covid-19

Predlaga se tudi, da bi se uvedle denarne odškodnine za tiste, ki bi po prejemu cepiva (oz. zdravila) proti covid-19 utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Predlog predvideva 60.000 evrov odškodnine za posameznika s težjimi posledicami. Odškodnino v vrednosti 10.000 evrov bi prejeli starši otroka oz. (zunaj)zakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20.000 evrov odškodnine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja