Go to Top

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – ga boste le prejeli!?

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – pozivi OZS za ureditev nadomestila samozaposlenim!

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – so pozivi k ureditvi nadomestila za karanteno ali varstvo otrok za samozaposlene naleteli na prava ušesa? Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki naj bi uredilo tudi nadomestilo za karanteno samozaposlenih! Razmišljate o ustanovitvi s.p. tudi vi? To lahko storite pri nas! Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin z našimi podjetniškimi svetovalci!

Informativni izračun plače

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – kje je problem?

Do problema je prišlo, ko je julija v veljavo stopil zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu. S tem je prišlo do podaljšanja ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile do 31. decembra. Zakon namreč državi nalaga, da mora povrniti stroške delodajalcem, ki jih imajo z nadomestilom plač za delavce, katerim je bila odrejena karantena. Prav tako je povrnitev stroškov predvidena zaradi razlogov višje sile – sem sodi tudi varstvo otrok, ki so napoteni v karanteno ali zbolijo. Ta predpis namreč velja za delavce, ki so v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Zato samozaposleni trenutno niso upravičeni do nadomestila za karanteno.

Ustanovitev podjetja

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – število karantenskih odločb se viša!

Hitro širjenje okužb s koronavirusom (ki je tudi povod za številne nove ukrepe, ki so začeli veljati prejšnji teden) povzroča tudi višanje števila karantenskih odločb. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zato opozorila, da tudi samozaposleni in njihovi otroci dobivajo karantenske odločbe. Pri tem so poudarili, da zaposlenim pripada nadomestilo za karanteno (otrok), medtem ko samozaposleni zaenkrat te pravice še nimajo.

Udeležite se webinarja Kako zaslužiti s hobijem?!

podjetniško svetovanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem seminarju!

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – pripravljena novela zakona o interventnih ukrepih

In očitno so opozorila zalegla. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. V noveli so določeni ukrepi delnega povračila izgubljenega dohodka za samozaposlene, družbenike-poslovodje in kmete. Predlog dopolnitve zakona je trenutno v medresorskem usklajevanju.

Kolebate med ustanovitvijo d.o.o. in s.p.? Preverite, kakšne so razlike!

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – povračilo možno tudi za nazaj

Predlog dopolnitve zakona predvideva, da bodo samozaposleni upravičeni do nadomestila karantene ali zaradi višje sile obveznosti varstva otrok (zaradi odrejene karantene). Višja sila sicer velja za varstvo otrok do (vključno) petega razreda osnovne šole. Do povračila bodo samozaposleni upravičeni za čas trajanja karantene oz. višje sile. Povračilo bo mogoče uveljaviti tudi za nazaj, saj je predvideno obdobje od 1. julija do 31. decembra letos.

Popoldanski s.p. je lahko vir dodatnega zaslužka!

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – višina povračila

Za vsako odrejeno karanteno (ali čas, ko samozaposleni ne more opravljati dela zaradi višje sile) bo višina delno povrnjenega izgubljenega dohodka znašala 250 evrov. Povračilo ne more biti višje kot 250 evrov za deset dni, za 20 dni bo znašalo 500 evrov, za mesec dni pa 750. Ministrstvo je predvidelo okoli dva milijona evrov za obdobje šestih mesecev. Bo pa delno povrnjeni izgubljeni dohodek oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Nadomestilo za karanteno samozaposlenim – Furs bo odgovoren za povračila

Za povračila bo odgovoren Furs. Vloge za povračila bo potrebno oddati najkasneje do 15. januarja 2022.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja