Go to Top

Cepljenja vam delodajalec ne more vsiliti – ali pač?

Cepljenja so lahko obvezna v povezavi z opravljanjem poklica

Cepljenja so v Sloveniji obvezna proti devetim nalezljivim boleznim. Zadnje čase se čedalje več govori o morebitnem obveznem cepljenju proti Covid-19. Prav tako je vroča debata o tem, ali vas lahko delodajalec prisili ali spodbudi k cepljenju. Seveda za opravljanje določenih poklicev veljajo tudi obveznosti glede cepljenja. Če potrebujete pravno svetovanje glede morebitnega obveznega cepljenja, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce, ki vam nudijo plačljivo svetovanje. Pokličite nas lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Obveznost predpiše država, ne posamezen delodajalec

Iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (v zadevi Vavřička in drugi proti Češki republiki) izhaja, da država z zakonom lahko predpiše obveznost cepljenja. Obvezna cepiva so legitimni cilj v javnem interesu, ker pomenijo zaščito posameznikovega zdravja ter zaščito zdravja celotnega prebivalstva, če tako odloči medicinska stroka.

Ustanovite svoje podjetje!

Bolj ugodna obravnava cepljenih delavcev

Po trenutni slovenski zakonodaji ne obstaja zakonska podlaga za obvezno cepljenje proti Covid-19. Se pa veliko delodajalcev odloča za spodbujanje cepljenja med svojimi zaposlenimi. In to z ukrepi ugodnosti, kot so npr. dodatni dnevi dopusta, izplačilo denarne nagrade za cepljene ipd. Po mnenju zagovornika načela enakosti ne gre za obliko diskriminacije v smislu 6.člena ZDR-1. Cepljenje namreč ni osebna okoliščina po Zakon o varstvu pred diskriminacijo, temveč je stvar izbire posameznika. Neenaka obravnava ljudi glede na to, ali so cepljeni ali ne, ni diskriminacija. Tako se nošenju potrdila o cepljenju za COVID-19 še zdaleč ne bomo izognili kaj kmalu. Mimogrede, od včeraj veljajo nekatere spremembe pri izpolnjevanju pogoja PCT!

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Opustitev cepljenja

Obvezno cepljenje lahko opustimo samo iz zdravstvenih razlogov. Zdravnik mora na podlagi pregleda in informacij v zdravstveni dokumentaciji ugotoviti, ali pri posamezniku obstajajo razlogi za opustitev. Če presodi, da bi se zaradi cepljenja zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo, potem cepljenje opusti. Možni razlogi za opustitev cepljenja so:

  • alergija na sestavine cepiva,
  • resen neželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva,
  • bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

Informativni izračun dohodnine

Odklanjanje cepljenja je prekršek

Po 57.členu Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) je izmikanje ali onemogočanje obveznega cepljenja prekršek, ki se kaznuje z globo od 400 do 4.000 evrov. To velja zgolj za cepljenje proti hemofilusu influence b, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Za ostala cepljenja pa le, če obstajajo določeni epidemiološki razlogi.

Na voljo vam je tudi naš računovodski servis!

Odškodnina zaradi obveznega cepljenja

ZNB določa, da osebi, ki ji je z obveznim cepljenjem nastala resna in trajna škoda na zdravju, pripada pavšalna odškodnina v višini 60.000 evrov. Sodna praksa pa izkazuje, da je v Sloveniji bila odškodnina zaradi posledic cepljenja izplačana zgolj enkrat in sicer zaradi posledic obveznega cepljenja proti hepatitisu B.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja