Go to Top

Cepljenje v Sloveniji proti Covid-19

Cepljenje v Sloveniji je na voljo tudi tujcem

Cepljenje v Sloveniji zoper Covid-19 se je začelo v začetku letošnjega leta. Prioritetne skupine so bili starejši in kronični bolniki. S potekom časa pa so na vrsto prišle tudi že druge skupine, ki so se prijavile na cepljenje. Cepljenje v Sloveniji pa ni namenjeno zgolj slovenskim državljanom, temveč tudi določenim tujcem.

Izračunajte si plačo!

Cepljenje kot zaščitni ukrep

Potrebujete računovodsko svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Cilji cepljenja so preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s covid-19 in s tem škodljivih posledic za našo družbo. Cepljenje v Sloveniji je na voljo vsem, ki so starejši od 12 let, ne glede na stanje njihovega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje je brezplačno, prav tako pa je določitev za cepljenje povsem v domeni vsakega posameznika, saj je to prostovoljna odločitev.

pravno svetovanje

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kako se na cepljenje prijaviti

Naročilo za cepljenje lahko odda vsak posameznik preko portala zVem, za kar ni potreben digitalni certifikat. Če pa do portala ne morete dostopati, se lahko za cepljenje prijavite pri svojem osebnem zdravniku.

Za izvedbo cepljenja proti covidu-19 niso pogoj niti državljanstvo v Sloveniji niti zdravstveno zavarovanje oziroma izbira osebnega zdravnika.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kateri tujci se lahko prijavijo na cepljenje v Sloveniji?

Cepljenje v Sloveniji je v skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 zagotovljeno vsem, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče ali pa so zaposleni pri slovenskem delodajalcu. Večina tujcev že na podlagi enotnih delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje pridobi EMŠO številko ter tudi kartico ZZZS. S temi se lahko na cepljenje prijavi preko portala zVem.

Tujci, ki v Sloveniji nimajo izbranega zdravnika, naj se glede cepljenja obrnejo neposredno na cepilni center. NIJZ poudarja da cepljenje v Sloveniji proti plačilu ni mogoče, zato je nujno ubrati pravilno pot prijave na cepljenje.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Evropsko digitalno zeleno potrdilo

Od 1. julija 2021 dalje so vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni, na željo pacienta, temu brezplačno izdati EU digitalno zeleno potrdilo v okviru storitve bodisi testiranja ali cepljenja. Evropsko digitalno zeleno potrdilo je enotno in splošno veljavno potrdilo, ki izkazuje pogoj PCT – potrdilo o prebolevnosti, cepljenosti ali testiranju na območju celotne Evrope. Ta je kljub novemu sproščanju ukrepov v notranjih prostorih še vedno pogoj.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja