Go to Top

Digitalno zeleno potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje

Digitalno zeleno potrdilo je novost, ki jo Evropska komisija predlaga v sklopu ukrepov glede COVID-19. Digitalno zeleno potrdilo bo olajšalo prosto gibanje znotraj EU v času pandemije. Bliža se namreč poletje; čas dopustov in potovanj – čas, ko si ljudje želimo le pozitivna presenečenja.

Informativni izračun plače

Potrebujete informacije glede spreminjajočih se ukrepov?

Želite biti na tekočem z ukrepi za zajezitev epidemije? Pri Data d.o.o. spremljamo ukrepe Vlade ter vam nudimo ažurne in zanesljive informacije – vabimo vas, da se prijavite na naše e-novice.  Če potrebujete pravni nasvet, pa se obrnite na naše pravnike. Veseli bomo vašega sporočila, pišite nam na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Digitalno zeleno potrdilo bi olajšalo gibanje

Digitalno zeleno potrdilo bi državljanom EU in njihovim družinam lajšalo varno prosto gibanje znotraj EU med pandemijo COVID-19. Dokazovalo bi, da je oseba:

Do predloga o potrdilu lahko dostopate tukaj.

Informativni izračun za normirance

Digitalno zeleno potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje

V Bruslju poudarjajo, da digitalno zeleno potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo nikogar diskriminiralo. S potrdilom bo prehajanje mej zgolj učinkovitejše in bo imetnikom olajšalo gibanje znotraj EU.

Informativni izračun dnevnice

V kakšni obliki bo digitalno zeleno potrdilo dostopno?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Digitalno zeleno potrdilo bo brezplačno in bo na voljo v digitalni obliki- Imetnik ga bo lahko hranil na pametnem telefonu. Na voljo pa bo tudi v papirnati različici. Potrdilo bo vsebovalo QR kodo za zagotovitev varnosti in verodostojnosti potrdila. Evropska komisija bo države članice podprla pri tehnični izvedbi potrdil. Vzpostavila pa bo tudi skupni portal, ki bo omogočal preverjanje potrdil po vsej EU.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kdaj se bo digitalno zeleno potrdilo ukinilo?

Še preden Evropski parlament in svet odločita, ali bosta potrdila in s tem uvedla digitalno zeleno potrdilo, pa je jasno tudi, kdaj se bo ukinilo. Sistem digitalnega zelenega potrdila je začasni ukrep in se bo prenehal uporabljati, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer zaradi pandemije.

REZERVACIJA TERMINA NA SPOT TOČKI DATA

Slovenija podprla digitalno zeleno potrdilo

Glede na velikost lahko Slovenija rešitve zagotovi hitreje, kot je to mogoče v EU. To pa je razlog, da so v Sloveniji že začeli pripravljati izhodišča za vsebino, ki jo prinaša digitalno zeleno potrdilo. Primerne rešitve bodo pripravili sedaj, kasneje pa bodo aplikacijo nadgradili in uskladili na evropski ravni.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Digitalno zeleno potrdilo bi spodbudilo turizem

Potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje, temveč bi zgolj olajšalo potovanje cepljenim in necepljenim osebam s tem, ko bi odpravilo karanteno (in testiranje). Na ta način si Evropska komisija, zlasti pa države z močnim turističnim sektorjem, prizadevajo spodbuditi turizem.

Pravni nasvetVprašanje, ki ostaja odprto

Ne ve se še, ali bo v potrdilo vključeno tudi cepljenje z ruskim ali kitajskim cepivom. Cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema) naj bi spadala v okvir potrdila, posamezne države pa naj bi lahko na primer priznala tudi cepljenje s Sputnikom V, v kolikor bi se tako odločile.

Na spletne novice se lahko prijavite tukaj. Obveščali vas bomo o novostih glede ukrepov zoper COVID-19 in kako bodo le ti vplivali na gospodarstvo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja