Go to Top

Stranski učinki cepljenja – kako je z bolniško?

Stranski učinki cepljenja so razlog, da se marsikateri posameznik ne bo določil za prostovoljno cepljenje proti Covid-19. Posamezniki, pri katerih se pojavijo stranski učinki cepljenja, so upravičeni do bolniške odsotnosti.

Informativni izračun plače

Stranski učinki cepljenja in bolniška odsotnost

Kot najpogostejši stranski učinki cepljenja proti Covid-19 se omenjajo bolečine na mestu vboda, vročina, utrujenost, glavobol, prebavne težave in bolečine v mišicah. Če se pri posamezniku pojavijo stranski učinki cepljenja, ki onemogočajo vsakodnevne dejavnosti, lahko predstavljajo upravičen razlog za začasnost odsotnost z dela.

BRUTO NETO PLAČA

Uveljavljanje bolniškega staleža

Za uveljavljanje bolniškega staleža je potrebno obvestiti zdravnika najkasneje v treh dneh od pričetka odsotnosti. Osebni zdravnik namreč lahko odpre bolniški stalež za največ 3 dni nazaj. V času bolniške odsotnosti je delavec upravičen do nadomestila plače v višini 80 % plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.

Informativni izračun za normirance

Kratkotrajna bolniška odsotnost brez bolniškega lista

V obdobju, ko še veljajo ukrepi za omilitev posledic Covid-19, je omogočena tudi kratkotrajna bolniška odsotnost brez bolniškega lista.

Delavec je lahko odsoten z dela zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika do tri zaporedne dni v kosu, in sicer največ enkrat v koledarskem letu. Gre torej za bolniško odsotnost brez predhodne ugotovitve razlogov za takšno odsotnost z dela s strani osebnega zdravnika delavca.

Ukrep kratkotrajne bolniške odsotnosti brez bolniškega lista je tako mogoče izkoristiti tudi, če se pojavijo stranski učinki cepljenja. Ukrep je v veljavi še do 31. 12. 2021.

Delavec lahko pravico uveljavlja na podlagi lastne ocene, da dela začasno ne more opravljati zaradi bolezni. Delodajalca je potrebno obvestiti prvi dan odsotnosti, in sicer pisno ali elektronsko. Osebnega zdravnika v tem primeru ni potrebno obveščati, saj bolniški list ni potreben.

 Bolniško nadmestilo: koliko, komu in kdaj pripada?

 

Pravni nasvet

Nadomestilo plače v primeru kratkotrajne bolniške odsotnosti

Za čas kratkotrajne odsotnosti je delavec upravičen do nadomestila plače. Nadomestilo izplača delodajalec, ki nato zahteva refundacijo od ZZZS. Ta delodajalcu povrne izplačano nadomestilo v višini, v kateri ga je delodajalec dolžan obračunati v skladu z zakonom. Tudi v tem primeru je delavec upravičen do nadomestila plače v višini 80 %.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja