Go to Top

Obvezno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje je sestavni del obveznih prispevkov pri s.p.

Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji bo po novem obsegalo več storitev. Sprejete spremembe se nanašajo tudi na področje trajnih napotnic in zobozdravstvenih storitev. Pretekli teden je skupščina ZZZS sprejela sklep, s katerim se spreminja to področje.

Informativni izračun plače

Obvezno zdravstveno zavarovanje in uvedba trajne napotnice

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ena bistvenih novosti, poleg že znanih e-Bol bolniških listov,  ki odpravlja administrativne zaplete, je možnost izdaje trajne napotnice. To bo lahko osebni zdravnik izdal v primeru kroničnega stanja in vas napotil na zdraviliško zdravljenje. Nova t. i. trajna napotnica bo veljala ves čas, ko je potreben trajen nadzor zdravljenja zavarovane osebe zaradi določene kronične bolezni.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Dodatne zobozdravstvene storitve, ki spadajo v obvezno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje po novem obsega tudi zobozdravstvene storitve, ki spadajo v nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene storitve. To so oskrba poškodb zob in ustne votline ter vnetnih stanj v ustni votlini, ki lahko ogrozijo življenje ali pa opustitev oskrbe lahko bistveno poslabša izid zdravljenja, zdravljenje močnejših krvavitev in oskrba hude stalne bolečine v ustni votlini neodzivne na analgetike.

Regres za upokojence 2021

Kdaj pričnejo veljati spremembe in razširjeno obvezno zdravstveno zavarovanje?

K spremembam in dopolnitvam pravil mora soglasje podati še minister za zdravje, veljati pa začnejo 15 dan po objavi v uradnem listu. Trajna napotnica za kronične bolezni se uvaja tri mesece po uveljaviti sprememb pravil, nova ureditev pravice do nekaterih medicinskih pripomočkov se uvaja z novembrom, obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za nadomestila pa z letom 2023.

Prispevki za s.p. in d.o.o. – koliko, do kdaj jih plačati in kako z olajšavo?

Če registrirate svoj s.p., si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje kot samozaposlena oseba!

Osebe, ki registrirajo status samostojnega podjetnika oz. odprejo svoj s.p. si uredijo obvezno zdravstveno zavarovanje kot samozaposlena oseba. Pri tem plačujejo prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje v okviru sklopa ostali prispevkov, ki vključujejo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo in prispevke za zaposlovanje.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS

Pravni nasvet

Postanite stranka našega računovodskega servisa

Kaj po novem obsega obvezno zdravstveno zavarovanje?

Obvezno zdravstveno zavarovanje omogoča uveljavljanje pravic do zdravstvenih storitev, zdravil, medicinsko-tehničnih pripomočkov in denarnih nadomestil. Krije storitve v različnih deležih, pri čemer v celoti (100%) pokriva: sistematske preglede, presejalne programe (npr. Dora, Zora, Svit), obvezna cepljenja, zdravljenje in rehabilitacija malignih bolezni, mišičnih in živčno-mišičnih bolezni, paraplegije, tetraplegije, cerebralne paralize, epilepsije, hemofilije, duševnih bolezni, razvitih oblik sladkorne bolezni, multiple skleroze in psoriaze, celovite obravnave slepote in slabovidnosti, zdravljenje poklicnih bolezni, zdravstveno varstvo v zvezi z darovanjem in izmenjavo tkiv, nujno medicinska pomoč, nujne reševalne prevoze, patronažne obiske in zdravila s pozitivne liste.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Kdo so zavezanci?

Zavarovanci so:

Postanite stranka našega računovodskega servisa

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja