Go to Top

Delovno dovoljenje za tujca: kakšne so obveznosti delodajalca?

Delovno dovoljenje za tujca je pogoj za vstop v državo in bivanje

Delovno dovoljenje za tujca je pogoj za vstop v državo ter bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji. Delovno dovoljenje za tujca, državljana Evropske unije (EU) za delo v Sloveniji ni potrebno, ta mora le na pristojni upravni enoti v določenem roku pridobiti dovoljenje za prebivanje. Delovno dovoljenje za tujca, ki ni državljan EU-ja, pa je potrebno ter zahteva veliko več časa in priprave dokumentacije.

Informativni izračun plače

Delovno dovoljenje za tujca in obveznosti delodajalca

Pridobivanje delovnega dovoljenja za tujca je lahko zapleten postopek, ki vzame veliko časa. Obveznost delodajalca ni, da za tujca vodi celoten postopek, čeprav se nekateri delodajalci za to odločijo. Postopek lahko vodi tudi tujec sam ali pa ga prepustite strokovnjakom, kot jih imamo v podjetju Data, d.o.o..

Strokovnjaki podrobno poznajo zakonodajo in pogoje za pridobivanje dovoljenja za delo, ki so odvisni tudi od tega, iz katere države tujec prihaja. Poskrbeli bodo, da bo vaš bodoči zaposleni v najkrajšem možnem roku prejeli t. i. delovno dovoljenje za tujca.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Katera dokumentacija je potrebna in kakšni so roki!

Delovno dovoljenje za tujca lahko pridobite tako, da kot delodajalec tujcu vnaprej zagotovite pogodbo o zaposlitvi, kjer je navedena plača ter trajanje delovnega razmerja. Če je pred samim postopkom potrebna tudi kontrola trga dela, se mora pogodba o zaposlitvi skladati z objavo prostega delovnega mesta.

Če niste prepričani, kakšna mora biti pogodba o zaposlitvi za tujca, ki aplicira za delovno dovoljenje, se nam lahko javite. Naša pravna služba vam bo z veseljem pomagala pri pripravi pogodbe ter z drugimi nasveti v zvezi z zaposlitvijo in delom tujca v Sloveniji.

Pravni nasvet

Kdaj je potrebna kontrola trga dela?

Če tujca zaposlujete na delovno mesto zastopnika podjetja, kontrola trga ni potrebna. V vseh ostalih primerih je kontrola trga potrebna.

To pomeni, da pri Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije (ZRSZ) objavite prosto delovno mesto. ZRSZ vam bo v nekaj dneh sporočil, ali v evidenci obstajajo kandidati, ki ustrezajo vašim zahtevam. Če kandidati v Sloveniji ne obstajajo, lahko zaposlite tujca. Po prejetju pozitivnega odgovora s strani ZRSZ-ja lahko začnete s postopkom pridobivanja dovoljenja.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja