Go to Top

Delovno dovoljenje za tujca: kakšne so obveznosti delodajalca?

Delovno dovoljenje za tujca je v Sloveniji potrebno pridobiti, če zaposlujete osebe, ki niso državljani EU. V sodobnem poslovnem svetu je mobilnost delovne sile ključnega pomena. Vendar pa je zaposlovanje tujcev povezano s številnimi zakonodajnimi zahtevami in postopki. Eden glavnih postopkov, s katerim se srečujejo podjetja, je pridobivanje delovnega dovoljenja za tujca. V tem članku bomo razložili, kako pridobiti to dovoljenje, kakšne so obveznosti delodajalca in kako se lahko postopek olajša.

Izračunajte si svojo neto plačo

Delovno dovoljenje za tujca je pogoj za vstop v državo in bivanje

Delovno dovoljenje za tujca je pogoj za vstop v državo ter bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji. Delovno dovoljenje za tujca, državljana Evropske unije (EU) za delo v Sloveniji ni potrebno, ta mora le na pristojni upravni enoti v določenem roku pridobiti dovoljenje za prebivanje. Delovno dovoljenje za tujca, ki ni državljan EU-ja, pa je potrebno ter zahteva veliko več časa in priprave dokumentacije.

Želite, da vam pomagamo pri postopku zaposlovanja tuje delovne sile? Naši pravni in davčni svetovalci so tu za vas, da vam pomagajo pridobiti delovno dovoljenje za tujca, ki ga želite zaposliti. Pokličite nas na 01 600 1530, ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja hitro in enostavno!

Delovno dovoljenje za tujca in obveznosti delodajalca

Pridobivanje delovnega dovoljenja za tujca je lahko zapleten postopek, ki vzame veliko časa. Obveznost delodajalca ni, da za tujca vodi celoten postopek, čeprav se nekateri delodajalci za to odločijo. Postopek lahko vodi tudi tujec sam ali pa ga prepustite strokovnjakom, kot jih imamo v podjetju Data, d.o.o.

Strokovnjaki podrobno poznajo zakonodajo in pogoje za pridobivanje dovoljenja za delo, ki so odvisni tudi od tega, iz katere države tujec prihaja. Poskrbeli bodo, da bo vaš bodoči zaposleni v najkrajšem možnem roku prejeli t. i. delovno dovoljenje za tujca.

Dnevnice 2023

Katera dokumentacija je potrebna in kakšni so roki!

Delovno dovoljenje za tujca lahko pridobite tako, da kot delodajalec tujcu vnaprej zagotovite pogodbo o zaposlitvi, kjer je navedena plača ter trajanje delovnega razmerja. Če je pred samim postopkom potrebna tudi kontrola trga dela, se mora pogodba o zaposlitvi skladati z objavo prostega delovnega mesta.

Če niste prepričani, kakšna mora biti pogodba o zaposlitvi za tujca, ki aplicira za delovno dovoljenje, se nam lahko javite. Naša pravna služba vam bo z veseljem pomagala pri pripravi pogodbe ter z drugimi nasveti v zvezi z zaposlitvijo in delom tujca v Sloveniji.

Izračun dohodnine

Pravni nasvet

Kilometrina 2023

Kdaj je potrebna kontrola trga dela?

Če tujca zaposlujete na delovno mesto zastopnika podjetja, kontrola trga ni potrebna. V vseh ostalih primerih je kontrola trga potrebna.

To pomeni, da pri Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije (ZRSZ) objavite prosto delovno mesto. ZRSZ vam bo v nekaj dneh sporočil, ali v evidenci obstajajo kandidati, ki ustrezajo vašim zahtevam. Če kandidati v Sloveniji ne obstajajo, lahko zaposlite tujca. Po prejetju pozitivnega odgovora s strani ZRSZ-ja lahko začnete s postopkom pridobivanja dovoljenja.

Rezervirajte svoj termin za pravno pri zaposlitvi tujca

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji prinaša svoje izzive, vendar s pravilno pripravo in strokovno pomočjo je postopek mogoče olajšati. Pomembno je razumeti obveznosti in pravice, ki jih imajo tako delodajalci kot tujci, ko gre za zaposlovanje in delovna dovoljenja. Če ste podjetnik ali delodajalec, ki razmišlja o zaposlitvi tuje delovne sile, je ključnega pomena, da ste dobro obveščeni in da imate dostop do pravih virov in strokovnjakov. Podjetje Data, d.o.o., je tu, da vam pomaga in vas vodi skozi ta postopek, zagotavljajoč, da je vaša izkušnja z zaposlovanjem tujcev čim bolj brezhibna. Pokličite nas na 01 600 1530, ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Če imate še dodatna vprašanja glede zaposlovanja tuje delovne sile, se lahko obrnete na nas. Poleg računovodskih storitev, nudimo tudi podjetniško svetovanje ter pravne storitve – vse na enem mestu. Termin za svetovanje si lahko zagotovite s klicem na 01 600 1530 ali s sporočilom na data@data.si in pomagali vam bomo urediti delovno dovoljenje za tujca, ki ga želite zaposliti v svojem podjetju.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja