Go to Top

Letni dodatek za upokojence bo 2022 višji kot letos

Letni dodatek za upokojence izplačan junija

Letni dodatek za upokojence pripada upokojencem na podlagi 95. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ta določa, da se znesek letnega dodatka določi v zakonu, ki ureja izvrševanje proračuna.

Informativni izračun plače

Letni dodatek za upokojence predvidoma junija

Letni dodatek se običajno izplačuje skupaj z junijskimi pokojninami. Če je pravica pokojnine ali nadomestila osebi priznana po tem roku, se dodatek za upokojence izplača, ko posameznik prejme prvo pokojnino oz. prvo nadomestilo.

Ustanovite svoj s.p.!

Letni dodatek za upokojence – višina regresa

Letni dodatek za upokojence je določen glede na višino pokojnine, ki jo upokojenec prejema. Kot že omenjeno je letni dodatek predviden po ZPIZ-2. Za naslednje leto so določeni naslednji zneski. Tisti, ki prejemajo pokojnino do 570 evrov, bodo prejeli 450 evrov dodatka. Upokojenci, ki imajo pokojnino med 570 in 680 evri, bodo dobili 310 evrov. 250 evrov dodatka bodo prejeli tisti, ki prejemajo pokojnino med 680 in 805 evrov. Upokojenci, ki imajo pokojnino med 805 in 970 evri bodo bogatejši za 200 evrov. Tisti z najvišjimi pokojninami (nad 970 evrov) pa bodo prejeli letni dodatek za upokojence v višini 140 evrov. V primerjavi z lanskim regresom bo torej letni dodatek za upokojence naslednje leto višji za 5 evrov. Je pa potrebno poudariti, da je bila lestvica prejšnje leto postavljena nekoliko drugače. Tako da bodo nekateri prejeli več, nekateri pa celo manj.

PREBERITE TUDI: NOVEMBRA NOVA ZDRAVSTVENA KARTICA!

pravno svetovanje

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČEN SEMINAR – ZASLUŽI S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Za lažje razumevanje dodajamo še tabelo:

višina pokojnine višina dodatka v letu 2022
do 570 evrov 450 evrov
od 570 do 680 evrov 310 evrov
od 680 do 805 evrov 250 evrov
od 805 do 970 evrov 200 evrov
nad 970 evrov 140 evrov

DRAŽI SE TUDI HRANA!

Veste, da lahko delate tudi kot upokojenec?

Vam vaša pokojnina ni dovolj in ste pri svojih letih dovolj vitalni ter bi še radi zaslužili še kakšen evro? Možno je tudi to. Obstajajo naslednje možnosti za delo upokojencev:

Preverite, kakšne usluge nudi naš računovodski servis!

Izračun za avtorsko in podjemno pogodbo ter občasno delo

Če imate dileme, katere oblike dela bi bile za vas najbolj primerne, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite nas na 01/6001-530 in razjasnili bomo vse nejasnosti.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja