Go to Top

Upokojenec sp: kako je s prejemanjem pokojnine?

Upokojenec sp – kakšni so pogoji za tiste upokojence, ki želijo ohraniti oziroma imeti status samostojnega podjetnika in prejemati pokojnino? Jim status samostojnega podjetnika omogoča, da obdržijo polno pokojnino? Kako je torej urejeno delo upokojencev?

Informativni izračun plače

Upokojenci, radi bi koristili enega od statutov, ki vam omogoča, da ob prejemanju pokojnine nadaljujete ali pa ponovno začnete z opravljanjem dejavnosti? Ni vam tudi jasno, katero upokojensko delo se vam najbolj obrestuje? V podjetju DATA, d.o.o. imamo izkušene svetovalce, ki vam bodo pripravili izračun za posamezno vrsto dela. Za individualno ponudbo jim pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kateri so pogoji za pridobitev pokojnine?

Pogoji za pridobitev pravice do pokojnine so:

Če upokojenec izpolnjuje navedene pogoje in uveljavlja pravico do pokojnine, obenem pa opravlja dejavnost, govorimo o obstoju dvojnega statusa. Torej statusa uživalca pokojnine in status zavarovanca iz obveznih zavarovanj. Slovenski pravni red te združljivosti ne pozna, a obstajajo izjeme.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Upokojenec lahko prejema pokojnino in hkrati opravlja dejavnost!

Načini, na podlagi katerih lahko upokojenec ob prejemanju pokojnine nadaljuje ali pa ponovno začne z opravljanjem dejavnosti:

  • institut delne pokojnine,
  • institut t. i. reaktivacije in
  • izplačevanje 40 % (odstotkov) pokojnine.

1. Upokojenec sp in pravica do delne pokojnine

Institut delne pokojnine je namenjen predvsem postopnemu prestopu v obdobje upokojitve. Upokojenec sp tako lahko dela polovični delovni čas (najmanj 4 ure dnevno ali 20 ur tedensko) in hkrati prejema delno pokojnino.

Delna pokojnina je del starostne ali predčasne pokojnine, ki se izplačuje zavarovancu, ki ostane v zavarovanju, v višini sorazmerja s skrajšanjem ur opravljanja dela. Upokojenec sp bo poleg delne pokojnine upravičen do izplačila sorazmernega dela 40 % starostne pokojnine.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

2. Upokojenec sp in t. i. reaktivacija

Reaktivacija omogoča že upokojenim osebam ponovni vstop v obvezno zavarovanje (v konkretnem primeru opravljanje dejavnosti), ob hkratnem uživanju sorazmerne pokojnine.

Upokojenec sp, ki ponovno začne z opravljanjem dejavnosti, prejema sorazmerni del pokojnine, ki je odvisna od dolžine zavarovalnega časa. Upokojenec sp bo poleg sorazmernega dela pokojnine upravičen do izplačila sorazmernega dela 40 % starostne pokojnine.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

3. Upokojenec sp in izplačevanje 40 % pokojnine

Zavarovancu, ki je ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pokojnine zavarovan pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in ostane v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, se lahko po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 40 % pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Ta se jim bo lahko izplačevala 3 leta, kasneje pa se jim bo izplačevalo 20 % starostne pokojnine.

Pravni nasvet

Upokojenec sp – ali druge oblike zaposlitve?

Upokojenec lahko opravlja, poleg tega, da je lahko upokojenec sp, delo tudi:

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja