Go to Top

Delo upokojencev po novem brez omejitev?

Delo upokojencev bi moralo biti brez omejitve. Nekateri upokojenci delajo tudi po odhodu v pokoj. V Sloveniji sicer velja načelo nezdružljivosti opravljanja kakršnegakoli dela ali dejavnosti in hkratnega prejemanja pokojnine, razen tistih del, ki jih zakon izrecno dovoljuje. Teh oblik je trenutno kar nekaj, a je strateški svet pripravil predlog za debirokratizacijo tudi za delo upokojencev.

Informativni izračun plače

Upokojenci, vas zanima katero upokojensko delo se vam najbolj izplača? V podjetju DATA d. o. o. imamo izkušene svetovalce, ki vam bodo pripravili izračun za posamezno vrsto dela. Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vas zanima kdaj v pokoj?

Delo upokojencev na podlagi začasnega ali občasnega dela

Ena izmed možnosti za delo upokojencev, ki hkrati še vedno želijo koristiti pravico do pokojnine, je opravljanje začasnega ali občasnega dela. Gre za delo upokojencev, ki se opravlja v okviru pogodbenega dela. Upokojensko delo lahko v koledarskem mesecu začasno ali občasno obsega največ 60 ur. Neizkoriščenih ur ni mogoče prenašati v naslednji koledarski mesec. Omejen je tudi zaslužek, ki ga lahko upokojenec pridobi za upokojensko delo. Urna postavka za delo upokojencev za začasno ali občasno delo do 28 februarja 2021 znaša 5,05 evra, največji skupni dohodek v koledarskem letu 2020 pa znaša 7562,47 evrov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Druge oblike za delo upokojencev

Upokojensko delo lahko poteka tudi preko podjemne ali avtorske pogodbe. Tako se lahko opravlja delo, ki v podjetju ni sistematizirano. Poleg tega se lahko upokojenec registrira tudi za opravljanje osebnega dopolnilnega dela. Tudi s tem pravica do pokojnine ni ogrožena. Upokojenci lahko ustanovijo tudi podjetje s. p., a jim s tem zamrznejo 25% pokojnine.

Pravni nasvet

Spremembe na področju dela upokojencev

Strateški svet je pripravil predloge za debirokratizacijo in se znotraj tega dotaknil tudi tematike: upokojensko delo. Razprava o predlogu bo potekala v naslednjih tednih, nato pa bo o tem odločala vlada. Predlog strateškega sveta za delo upokojencev je sledeč:

  • Ko zaposleni izpolni pogoje za upokojitev, se delovno razmerje takoj prekine. Šele potem se lahko dogovori z delodajalcem, ali bo še naprej delal.
  • Upokojenci lahko delajo po izpolnitvi pogojev za upokojitev in ob tem prejemajo polno pokojnino. Seveda pa bi bila njihova plača obremenjena z vsemi davki in prispevki.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja