Go to Top

Pokojnina – kako še kaj zaslužiti zraven?

Ta teden je slovenske upokojence razveselila pokojnina, ki ji je tokrat dodan še letni dodatek za upokojence.

Žal pa mnogi upokojenci ugotavljajo, da je pokojnina – tudi za polno pokojninsko dobo – zelo uborna. Zato nekateri razmišljajo o dodatnem zaslužku. Pokojnina je seveda vaša pravica potem, ko ste “oddelali” celo do 40 let delovne dobe. Vendar vam jo bo država malce priškrtnila, če se boste po upokojitvi spet zavarovali, bodisi kot zaposlen ali pa v okviru svojega podjetja.

pokojninaRazmislite, ali lahko svoje delo uredite v obliki osebnega dopolnilnega dela (ODD), ki ne vpliva na višino vaše pokojnine. Na upravni enoti se vpišete v seznam izvajalcev ODD in kupite vrednotnico, ki velja za en mesec. Vendar pozor: v pol leta lahko zaslužite največ toliko, kot znaša vsota treh mesečnih povprečnih neto plač iz prejšnjega leta (to je nekaj več kot 3.000 evrov). Preberite, katere vrste dela lahko opravljate kot dopolnilno osebno delo. Občasno varstvo otrok je, denimo, na seznamu. Pisali pa smo tudi o drugih oblikah dela za upokojence, s katerimi lahko uredite svojo delovno aktivnost.

ODD lahko priglasite tudi zaposleni, brezposelni in študenti ter na ta način dodatno služite. Pri tem še enkrat opozarjamo, da je zaslužek, dosežen prek ODD, omejen. Če boste pri vašem delu uspešni in pričakujete višje prihodke, je smiselno, da pravočasno registrirate popoldanski s.p. (samo zaposleni). Ali pa se odločite za ustanovitev podjetja – s.p. ali d.o.o. 

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Od 12,5 do 75 odstotkov pokojnine

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju uživalcem starostne, predčasne in vdovske pokojnine omogoča ponovno delo oziroma opravljanje dejavnosti.

Sorazmerni del pokojnine se v takih primerih izplačuje v naslednjih višinah:

  • 75 odstotkov: ko zavarovanec dela dve uri dnevno ali znaša zavarovalni čas od 10 do 14 ur tedensko;
  • 62,5 odstotka: ko zavarovanec dela tri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 15 do 19 ur tedensko;
  • 50 odstotkov: ko zavarovanec dela štiri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 do 24 ur tedensko;
  • 37,5 odstotka: ko zavarovanec dela pet ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 25 do 29 ur tedensko;
  • 25 odstotkov: ko zavarovanec dela šest ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 30 do 34 tedensko in
  • 12,5 odstotka: ko zavarovanec dela sedem ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 35 do 39 ur tedensko.
Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Če torej želite še naprej aktivno delati, boste prejemali nižjo pokojnino. Enako velja, če želite še naprej delati kot samostojni podjetnik. Vsekakor dobro preračunajte, če se vam splača nadaljevati delo. Lahko se vam namreč zgodi, da bo zmanjšanje pokojnine višje od zaslužka, ki ga boste ustvarili z delom. Pri teh izračunih vam bodo z veseljem pomagali v našem računovodskem servisu.

Še niste med upokojenci, a se dan upokojitve bliža? Preberite prispevek o spremenjenih pogojih za vse tiste zaposlene, ki se nameravajo v letošnjem letu upokojiti. 

Prijavite se na naše e-novice, da ne boste zamudili koristnih nasvetov in zanimivih zgodb!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja